Tarta czekoladowa z truskawkami
Składniki:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 5 łyżek roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 350 g śmietany 36%
- 150 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 400 g truskawek
Wykonanie KROK PO KROKU:
Herbatniki pokrusz, przełóż do blendera, dodaj cukier i roztopione masło. Całość miksuj, aż powstanie masa przypominająca konsystencją mokry piasek. Gotową masą wylep dno oraz brzegi formy do tarty o średnicy około 25 cm. Tak przygotowany spód włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 10 minut.
Do rondelka wlej 300 ml śmietany. Dodaj cukier, cukier waniliowy i doprowadź śmietankę do wrzenia. Zestaw z ognia, dodaj 100 g czekolady mlecznej oraz 100 g czekolady gorzkiej połamanej na kawałki i całość mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Jajko wbij do miski, dodaj sól i ubij, aż stanie się puszyste. Następnie, stale mieszając, dodaj je do czekoladowej masy. Gotową masę wylej na podpieczony spód i ponownie włóż do piekarnika na mniej więcej 25 minut. Upieczoną tartę odstaw do ostygnięcia.
Pozostałą śmietankę wlej do miski, którą ustawiamy nad garnkiem z parującą wodą. W kąpieli wodnej w śmietance rozpuść pozostałą czekoladę. Gotową polewą polej ostudzoną tartę. Na wierzchu ułóż truskawki. Przed podaniem tartę schłódź w lodówce przynajmniej przez godzinę.
To propozycja na ciasto, w którego przygotowanie możesz zaangażować dzieci, które będą miały świetną zabawę i lekcję w jednym! Smacznego!
Daj znać, czy ciasto się udało. Czekamy na komentarze :)