Smakołyk w chrupiącej panierce
Opublikowany przez:
Mela134
Chyba wszystkie dzieci kochają nuggetsy. Kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce to wyjątkowo smaczny kąsek, ale niezdrowy. Wybierz więc mniejsze zło i przygotuj domowe nuggetsy z naturalnych i świeżych składników. Będą one z pewnością o wiele lepszą wersją tych kupowanych w sieciowych restauracjach.
(Domowe nuggetsy@flikr.com/Jessica Rossi)
Domowe nuggetsy z patelni
Składniki:
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Składniki sosu:
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- 2 łyżki posiekanej bazylii
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Kurczaka pokrój w kostkę i oprósz pieprzem oraz solą
- Wymieszaj bułkę tartą z papryką i sezamem
- Roztrzep w miseczce jajka
- Obtocz kawałki kurczaka w jajku i bułce z papryką i sezamem.
- Na rozgrzany na patelni olej włóż kawałki kurczak i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Wyłóż na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu
- Na sos, rozgrzaną oliwę wrzuć cebulkę i zmiażdżony czosnek.
- Dodaj pomidory z puszki i duś 20 minut.
- Dodaj bazylie i popraw do smaku.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora