Przepisy wielkanocne wegetariańskie
Opublikowany przez:
Ela91
2015-04-02 15:46:24
Jeśli jesteś wegetarianinem, z pewnością wiesz ile trudu trzeba włożyć w poszukiwanie alternatywnych rozwiązań w sferze kulinarnej. Zbliża się Wielkanoc - jak pogodzić mięsne posiłki będące zwieńczeniem Wielkiego Postu i naszą dietę? Nic prostszego! Mamy dla Was przepisy wielkanocne wegetariańskie - są łatwe w wykonaniu i stanowią świetną alterantywę dla tradycyjnych dań.
Wegetariański majonez
SKŁADNIKI:
- puszka białej fasoli razem z zalewą,
- 2-3 łyżeczki ostrej musztardy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4-5 łyżek,
- sól i pieprz, ew. inne ulubione przyprawy,
Sposób wykonania KROK PO KROKU:
- Fasolę odcedzić z zalewy. Zalewę zostawić w oddzielnym nacyzniu, do miski wrzucić odcedzoną fasolę, połowę zalewy, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz,
- Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Miksując dalej powoli dolewać olej,
- Jeśli po zmiksowaniu uznamy, że konsystencja jest za gęsta, możemy dodać jeszcze trochę zalewy, a jeśli za rzadka, możemy zagęścić ugotowanym ziemniakiem lub fasolą z kolejnej puszki,
- Majonez przełożyć do zakręcanego słoiczka, przechowywać w lodówce,
Sałatka z czerwonych buraków i ananasa
SKŁADNIKI:
- 1 kg niedużych buraków,
- 1/2 średniego ananasa,
- duże kwaśne jabłko,
- szklanka orzechów włoskich,
- 4- 5 łyżek oliwy,
- duży ząbek czosnku,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- szklanka ściętych kiełków rzeżuchy (opcja),
- średnia cebula,
- sól, pieprz,
Sposób wykonania KROK PO KROKU:
- Wyszorować buraki, włożyć do garnka, zalać wodą do poziomu warzyw i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości, następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia,
- Ostudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wymieszać z obranymi i pokrojonymi w kostkę owocami i cebulą,
- Orzechy połamać na mniejsze kawałki, prażyć przez kilka minut na suchej patelni i wystudzić,
- Do miseczki wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, połączyć z oliwą,
- Dodać część kiełków (część warto zostawić do posypania sałatki), wymieszać, dolać ocet balsamiczny, orzechy i wymieszać,
- Zawartość miseczki przełożyć do warzyw i owoców, mieszać, posypać kilkoma szczyptami soli i odrobiną pieprzu. Sałatkę warto na kilka godzin wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pozostałymi kiełkami,
Smacznego! :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora