Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: (Ciasto z porzeczkami@flikr.com/Liz west)
Jedzenie porzeczek czerwonych zalecane jest przy przeziębianiach, grypie a nawet anginie. Stosunkowo duża zawartość witaminy C, prowitaminy A, cukrów, soli mineralnych i kwasów organicznych wpływa na ich właściwości dietetyczne. Bogaty skład chemiczny owoców ma dla organizmu zbawienne działanie. Porzeczki bowiem oczyszczają, działają moczopędnie, odtruwają oraz wzmacniają organizm. Spożywanie ich zalecane jest wielu schorzeniach jak przy reumatyzmie, braku łaknienia, niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych a także przy kamicy moczowej, schorzeniach wątroby, zaparciach, kolkach, miażdżycy naczyń oraz dolegliwościach serca.
Wiadomo, że sezonowe pachnące owoce najlepiej smakują jedzone prosto z krzaczka. Jednak, jak tu nie skusić się na przygotowanie domowej słodyczy z dodatkiem porzeczek.
Tarta ze świeżymi porzeczkami
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
JohnJones1994 2016.06.06 17:00
Też uwielbiam, porzeczki mają taki wyjątkowy gorzko-kwaśny posmak!
Patrycja Sobolewska 2016.06.06 11:56
uwielbiam !
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.