Opublikowany przez: Kasia P.
Autor zdjęcia/źródło: Przepis na koktajl @ cruso.pl
Najlepiej sprawdzają się w formie dodatku do urozmaiconego menu. „Zielone koktajle to dobry sposób na przemycenie codziennej dawki warzyw, oczyszczenie i uregulowanie wewnętrzej gospodarki. Nie są jednak alternatywą dla codziennej diety – tłumaczy ekspert z zespołu Noble Health, Agnieszka Owczarek. To rodzaj zdrowej przekąski na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, ale nigdy nie będą stanowiły np. pełnowartościowego obiadu”. Koktajle dodadzą energii i pomogą pozbyć się zbędnych kilogramów bez uczucia głodu, dlatego podajemy sprawdzony przepis na koktajl!
Dobry przepis na koktajl jest bajecznie prosty, trzeba wyjąć z lodówki trzy owoce lub warzywa, dolać trochę wody i wrzucić do blendera albo sokowirówki. Niektóre witaminy dobrze przyswajają się tylko w połączeniu z tłuszczami, dlatego warto dodać do napoju kilka kropel oleju, np. winogronowego.
OWOCE: kiwi, banan, jabłko, porzeczka, truskawka, malina, jagoda, mango, cytrusy, arbuz, awokado.
WARZYWA: kapusta, pomidor, marchew, ogórki, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, rzeżucha, burak.
ZIOŁA: cynamon, imbir, melisa, tymianek, pieprz, kminek, mięta, papryka chili, bazylia, oregano.
DODATKI: otręby, nasiona, pestki, siemię lniane,orzechy, miód, suszone warzywa i owoce.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia 2014.06.27 11:27
Smakowicie wygląda:)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.