Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana jest również ryżem peruwiańskim.
Quinoa to bogactwo białka, aminokwasów i błonnika oraz witamin i minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez fosfor. Zawiera tak dużo białka i kwasów tłuszczowych, że z powodzeniem można nią zastępować mięso i przyrządzać odżywcze dania wegetariańskie. Zawiera także saponiny, które działają przeciwalergicznie, antyseptycznie, zwalczają drobnoustroje i pozytywnie wpływają na układ immunologiczny. To działanie szczególnie ważne jest w przypadku dzieci, których układ odpornościowy dopiero się kształtuje i potrzebuje wsparcia w walce z zarazkami. Dodatkowo nie zawiera glutenu mogą ją więc ze smakiem zajadać również maluchy uczulone na ten składnik lub chorujące na celiakię.
Komosa ryżowa - Sposób przygotowania
Komosę należy kilkakrotnie wypłukać ze względu na zawartość saponin na ich łusce, które w przypadku zbyt dużego spożycia mogą działać przeczyszczająco. Do garnka wsyp 1 szklankę ziaren i zalej 2 szklankami wody. Gdy potrzebujesz większą ilość ziaren odpowiednio zwiększ proporcje. Gotuj w osolonej wodzie minimum 15 min.
Komosa ryżowa PRZEPISY DLA DZIECI
Brzoskwiniowa komosa ryżowa – przepis dla dzieci
Składniki:
- 60 g szklanki surowych nasion quinoa
- 200 ml woda
- olej lub oliwa do ugotowania quinoa
- 1 brzoskwinia lub inny miękki owoc
- 1 laska wanilii
- opcjonalnie: 1-2 łyżki jogurtu greckiego lub 2 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj quinoa zgodnie z metodą opisaną powyżej. Rozetnij laskę wanilii wzdłuż i wyskrob z niej środek. Brzoskwinię pokrój na kawałki.
- Quinoa, wanilię, brzoskwinię oraz dodatkowo mleko lub jogurt wrzuć do miski i zetrzej na jednolitą masę.
Komosa ryżowa – przepis dla dzieci – kotlety z warzywami
Składniki:
- 100 g komosy ryżowej
- 375 ml wody
- 2 łyżki świeżo zmielonego lnu
- 3-4 łyżki posiekanych liści szpinaku
- 3 łyżki startych batatów lub marchewki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól morska i pieprz biały do smaku
- zmielony słonecznik do panierowania – opcjonalnie
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj komosę. Odcedź i odstaw do przestygnięcia.
- Batata zetrzyj na grubych oczkach.
- Szpinak umyj i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodaj batata i szpinak, całość mieszaj i lekko podsmaż, aż warzywa staną się miękkie.
- Do jeszcze ciepłej komosy dodaj usmażone warzywa, zmielone siemię lniane, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj tworząc zwartą masę i formuj małe kotleciki. Kotlety możesz usmażyć lub upiec w piekarniku.
- Kotlety podajemy najlepiej na ciepło z dodatkiem warzyw.
Komosa ryżowa – przepis dla dzieci na słodki deser
Składniki:
100 g komosy ryżowej
woda do gotowania
szklanka mleka kokosowego
1 wanilia
1 łyżeczka cynamonu
1 jabłko
1 łyżeczka miodu
1 banan
1 łyżka rodzynek
1 łyżka migdałów
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Komosę gotuj tak jak w przepisie powyżej z tym, że dodaj do gotowania laskę wanilii. Gotuj na małym ogniu 25 minut.
- Wyjmij wanilię, przekrój wzdłuż, wyjmij ziarenka i dodaj je do ugotowanej komosy. Do masy dołóż pół jabłka, banana i miód, doprawi cynamonem, wlej mleko i całość zmiksuj na gładki pudding.
- Resztę jabłka pokrój na plastry, każdy obtocz w miodzie i podsmaż lekko na patelni.
- Pudding przełóż do szklanek lub miseczek, ozdób ciepłymi kawałkami jabłka, migdałami i rodzynkami.