Opublikowany przez: Aleksandra Wiktoria
Torcik truskawkowa rozkosz
Składniki:
Spód:
Masa serowa:
Mus truskawkowy:
Dodatkowo:
Sposób przyrządzenia:
Spód ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy (u mnie kształt serca o wymiarach 19 x 22cm) i wstawić do lodówki na 30minut. Po tym czasie obłożyć brzeg tortownicy plasterkami truskawek.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać serek waniliowy, a na końcu żelatynę rozrobioną w mleku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Mus truskawkowy: Galaretkę rozrobić w gotującej wodzie. Truskawki zmiksować blenderem (zostawić kilka na dekorację), zagotować i dodać przygotowaną galaretkę. Wystudzony mus truskawkowy wylać na wierzch masy serowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować truskawkami lub według uznania.
(Autorem przepisu jest: Ewelina P)
Szybkie rożki z truskawkami
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Arkusz ciasta dzielimy na 12 kwadratów. Pionowo 4 rzędy, poziomo trzy. Każdy kwadrat posypujemy po środku cukrem waniliowym z cynamonem. Na środek kładziemy 2 połówki truskawki. Posypujemy cukrem trzcinowym. Zawijamy dolną i górną krawędź. Układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Nie smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stopni kilkanaście minut. Zdejmujemy jeszcze ciepłe ( lepiej odchodzą) gdy ostygną posypujemy przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z pozostałym cukrem waniliowym.
(Autorem przepisu jest: Dunia)
Ciastka z truskawkami – wiosenne pyszności>>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.