8 filetów śledziowych ala matjas lub rolmopsy
oliwki zielone
pieczarki marynowane w słoiku
2-3 ogórki kiszone
2 średnie cebule
papryka marynowana
przyprawy: 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 8 ziarenek pieprzu ziołowego, 4 goździki
oliwa z oliwek
duży słoik
Przyprawy wszystkie mielimy w młynku lub ucieramy w moździeżu.
Ryby(matjasy moczymy w wodzie by nie były zbyt słone ale gdy mamy rolmopsy to obieramy ze skóry) kroimy na małe kawałki.
Oliwki kroimy na pół, pieczarki na talarki, ogórki w kosteczkę, cebulę w krążki, paprykę w paseczki
Wszystkie składniki należy układać w słoiku warstwami i tak na spód słoika kładziemy krążki cebuli, oliwki, pieczarki, ogórki, paprykę, ryby, posypujemy zmielonymi przyprawami. Układamy tak wszystko aż do wyczerpania składników i tak by na zakończeniu warstw były ryby. Na koniec wszystko zalewamy oliwą z oliwek i odstawiamy na 1-2 dni by wszystko nabrało aromatu przypraw
Do składników można dodać również składniki z zalewy z pieczarek(marchew i cebulkę)
SMACZNEGO !!!