Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem

Składniki

Składniki na naleśniki (8 naleśników o średnicy 28 cm):

• 2 szklanki wody Mama i ja

• 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

• 1 szklanka mąki orkiszowej

• 1 jajko lub 2 łyżki siemienia lnianego w ziarnach

• 2–3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

• 1/2–1 łyżka kurkumy

• 2 łyżki oleju

• 1/3 łyżeczki soli

• 1/3 łyżeczki pieprzu



Składniki na nadzienie:

• 500 g liści świeżego lub mrożonego szpinaku

• ok. 300 g łososia surowego

• 2 serki wiejskie (zwykłe lub bez laktozy)

• 2 średnie pomidory lub pomidory pokrojone w puszce

• 1 łyżka masła klarowanego lub oleju

• 1 średnia czerwona cebula

• 2–3 duże ząbki czosnku

• kiełki (opcjonalnie)

• sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Wykonanie:

1. Ciasto na naleśniki - zaczynamy od połączenia wody z jajkiem (lub siemieniem) i olejem. Następnie dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem i odstawiamy na 15 minut.

2. Nadzienie - cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem.

3. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy szpinak. Jeśli używamy świeżego, to wraz z nim dolewamy łyżkę wody. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu podduszamy zawartość przez ok. 5 minut.

4. Dodajemy pokrojone pomidory oraz serki wiejskie. Całość dusimy bez przykrycia, na małym ogniu, często mieszając, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości.

5. Łososia gotujemy na parze. Tak przygotowanego rozdrabniamy i dodajemy do zredukowanego sosu. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

6. Naleśniki – wlewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do delikatnego zarumienienia.

7. Na gotowe naleśniki wykładamy porcję farszu i zwijamy. Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł

0,5 L – cena: 1,50zł

0,33 L – cena: ok. 1,2 zł