1. Soczewicę ugotuj dzień wcześniej według zaleceń producenta.
2. Kapustę sparz we wrzątku. W tym celu wkładaj liście kapusty na ok. 2 minuty do wrzątku, następnie przelewaj je zimną wodą.
3. Usuń zgrubienia z kapusty.
4. Ugotuj ryż według wskazań producenta.
5. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na największych oczkach. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na największych oczkach.
6. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, chwilkę blanszuj, mieszając. Dodaj pieczarki i mieszając doprowadź do odparowania wody.
7. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj tam także ugotowany ryż. Całość wymieszaj i dopraw.
8. Kolejne liście kapusty napełnij solidną porcją farszu i złóż kształtując gołąbki. Przydatny tu może być por, którym można owinąć gołąbki, jak paczuszki. Postępuj tak ze wszystkimi gołąbkami.
9. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty, na nie wyłóż gołąbki poprzesypywane pokrojonymi pomidorkami, następnie kolejne warstwy gołąbków i pomidorków. Wlej 3/4 szklanki bulionu warzywnego, ułóż na gołąbkach koszyczki fenkułu oraz gałązki tymianku. Przykryj pozostałymi liśćmi i włóż do piekarnika z ustawioną opcją termoobieg na 35 minut. Po tym czasie ściągnij zewnętrzne liście i już w normalnym trybie (góra-dół) dopiecz gołąbki przez ok. 15 minut (sprawdź ich upieczenie nakłuwając gołąbek ostrym nożem).
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.