Pizzowe ślimaczki - pszysmak każdego taty!
Składniki
* ciasto francuskie - 300 g
* ser żółty Salami - 15 plastrów
* ser żółty Radamer - 150 g
* wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) - 200 g
* kukurydza - 100 g
* pomidory pelati ( w puszce ) - 200 g
* świeży czosnek - 2 ząbki
* sól, pieprz, oregano, bazylia - do smaku
* świeży szczypiorek
* jajko - do posmarowania
Sposób przyrządzenia
- Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos.
- Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię - mieszamy.
- Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę.
- Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę.
- Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut / 200C.
Podajemy na ciepło!