świeży szpinak - 1 opakowanie
świeża roszponka - 1 opakowanie
figi - 4 dojrzałe szt.
ser kozi lub feta - 150 g
jabłko - 2 szt.
orzechy włoskie - 200 g
pieczywo do odpieku 1 opakowanie
Dip:
miód - 4-5 łyżek
musztarda francuska - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 3-4 łyżki
świeża bazylia oraz tymianek wedle uznania
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny - 2 łyżki
Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo Dan Cake podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.
Smacznego!