Inny makaron i inny pieczony kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej.

Składniki

Udka, podudzia i skrzydełka z jednego kurczaka.

Marynata:

2 łyżki oleju słonecznikowego
otarta skórka z 1 cytryny
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej

Sposób przyrządzenia

Wymieszać w misce dokładnie wszystkie składniki marynaty.
Włożyć do niej kawałki kurczaka i dokładnie otoczyć w marynacie.
Przykryć miskę folią i pozostawić na kilka godzin.
Kurczaka wyłożyć na blaszkę i piec w temperaturze 180 stopni 1-1,15 godziny .
W czasie pieczenia kurczaka kilkakrotnie przewrócić aby nie spalił się.
W międzyczasie ugotować makaron.
Podawać z dowolną sałatką lub surówką. Ja podałam z sałatką z buraczków, cebuli i papryki ( z domowej spiżarni) i z patisonami.


Smacznego!!!