400 g makaronu np. muszelki.
450 g mięsa mielonego, wieprzowego, z łopatki
300 g pomidorów koktailowych
2 bakłażany, umyte, osuszone, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1 pęczek bazylii, umyty i posiekany razem z gałązkami
3-4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie talarki
1 łyżka ziół prowansalskich
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej, pokrojonej w paski
2 kulki sera mozzarella, pokrojone w kostkę
2 łyżki (np.czarnych) oliwek, pokrojonych w talarki
60-70 g sera edamskiego, startego
4-5 łyżek oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz.
Makaron gotujemy al dente (uwielbiam te włoskie słowa) :), w dużej ilości gorącej, osolonej wody z niewielką ilością oleju. Po ugotowaniu makaron polewamy zimną wodą w celu zahartowania. :) Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pokrojoną cebulę i pokrojony czosnek. Pokrojony bakłażan dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, całość polewamy olejem rzepakowym, dodajemy odrobinę soli i smażymy na mocnym ogniu. Do podsmażonego bakłażana dodajemy pokrojone, (np.czarne) oliwki. Patelnię przestawiamy na mniejszy palnik, całość chwilę smażymy = a co tam! Pokrojoną szynkę szwarcwaldzką (lub inną) smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), często mieszając. Wysmażoną szynkę przekładamy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy mięso mielone. Mięso posypujemy połową przygotowanych ziół prowansalskich i delikatnie mieszamy. Mięso doprawiamy odrobiną soli i białego, mielonego pieprzu. Później podsmażone mięso wrzucamy na patelnię z bakłażanem i cebulą, całość mieszamy. Do bakłażana z warzywami dodajemy pokrojone połóweczki pomidorów koktailowych. Smażymy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy mięso z warzywami około 2-4 minut. Do całości dodajemy odrobinę białego pieprzu, soli i pozostałą ilość ziół prowansalskich. Patelnię zdejmujemy z ognia i na samym końcu dodajemy świeżą bazylię (odrobinę bazylii zostawiamy do posypania zapiekanki na końcu) – mieszamy. Połowę zawartości patelni przelewamy do miski, na mięso wykładamy ugotowany makaron. Makaron polewamy drugą częścią sosu z mięsem, posypujemy mozzarellą i usmażoną szynką. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Górę zapiekanki posypujemy startym serem edamskim. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-25 minut. Upieczoną zapiekankę posypujemy posiekaną bazylią.
Prościutko i szybciutko! Polecam!