Łopatka - nie może być chuda. około 75 dag
Ziemniaki około 1kg
Pomidory 6 szt.
Cebula 2 szt.
Sól, pieprz i w oryginale cynamon. Ja tej przyprawy nie dodaje. Dodaję oregano.
Trochę oliwy z oliwek.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, Jeżeli są duże to na ósemki w poprzek.
Łopatkę kroimy na duże kawałki około 3 cm.
Cebulę kroimy na cztery części.
Pomidory kroimy na ćwiartki lub ósemki.
Do brytfanny wrzucamy ziemniaki, cebulę i mięso, posypujemy solą pieprzem i oregano. Polewamy odrobinę oliwą z oliwek . Mieszamy na wierzch kładziemy pomidory , lekko wymieszamy ale tak aby większa część pomidorów była na wierzchu. Dusimy pod przykryciem do momentu gdy mięsko się zarumieni. Można w trakcie lekko zamieszać. Duszę w temperaturze 180 stopni około 2 godzin. i to zajmuje najwięcej czasu.