Kotlety z makaronu

Składniki


320 g ugotowanego makaronu nitki
90 g szynki
80 g sera żółtego
1 duża cebula
1 łyżka oliwy
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
olej do smażenia
sos pomidorowy do podania
natka pietruszki do dekoracji

Sposób przyrządzenia

Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Ugotowany makaron kroję na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach, a szynkę kroję w małą kosteczkę. 
Do miski przekładam posiekany ugotowany makaron, szynkę, ser żółty, ostudzoną podsmażoną cebulę, zioła, bułkę tartą, wbijam jajko i całość dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Z masy formuję kotleciki (u mnie 4 dość duże) i obtaczam w bułce tartej. Kładę kotlety na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę po kilka minut aż do uzyskania ciemnozłotego koloru. Kotleciki osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 
Danie podaje z sosem pomidorowym.