Makaron rurki, filet z kurczaka, brokuł, groszek konserwowy, czerwona papryka marchewka, ser żółty, śmietana 18%, opcjonalnie bazylia
Fileta kroimy w kostkę i podsmażamy na czosnku i cebuli z dodatkiem soli i pieprzu. Marchew kroimy w kółeczka, brokuła dzielimy na różyczki i na kilka chwil wrzucamy do wrzątku by nieco zmiękły. Papryke kroimy w kosteczki, groszek odcedzamy. Makaron opłukujemy zimna woda, nie gotujemy! Ser ścieramy na grubych oczkach, mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do formy żaroodpornej. Smietanę mieszamy z połową szklanki wody, dodajemy bazylię oraz sól i pieprz i zalewamy makaron. Przykrywamy to folia aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Danie jest gotowe gdy makaron zmieknie (trzeba sprawdzac bo zalezy to od makaronu), minimum pol godziny. Gdyby brakowało sosu śmietanowego to dolewamy wody do makaronu by sie nie przypalił od spodu. Generalnie woda ma cała wyparować z brytfanki gdy danie juz bedzie gotowe.