Zdrowe dania z grilla SPRAWDZONE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zdrowe dania z grilla SPRAWDZONE PRZEPISY

Zdrowe dania z grilla SPRAWDZONE PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: Dania z grilla @ Pixabay.com

Grillowanie stało się dla nas Polaków letnią tradycją. Gdy tylko robi się cieplej, zewsząd dochodzą zapachy grillowanych przysmaków. Grill to grill, można rzec, ale jak grillować, żeby dania z grilla były zdrowe?

Dania z grilla - zdrowe grillowanie

Przed przystąpieniem do grillowania powinniśmy zadbać, aby przygotowane przez nas potrawy były jak najbardziej zdrowe. Pojęcie zdrowe nie oznacza tylko potraw o niskiej zawartości tłuszczu, z dodatkiem warzyw, pozbawionych ciężkich sosów. Pojęcie to oznacza także, że potrawa powinna być przygotowana w odpowiedni, zdrowy sposób. 

Dania z grilla - na czym grillować?

W sezonie grillowym w sklepach pojawiają się różne rodzaje paliw do grilla. Który rodzaj paliwa wybrać, aby dania z grilla przyrządzone przez nas były zdrowe? Oto krótka charakterystyka.

Węgiel drzewny, który jest po prostu wypalonym drewnem, to paliwo bezpieczne dla zdrowia, ale trzeba wiedzieć z jakiego rodzaju drzew pochodzi – iglastych czy liściastych. Węgiel drzewny nie dymi i szybko można uzyskać żar.
Brykiet - to mieszanka różnych palnych składników. Zawiera także węgiel drzewny, lecz ze względu na inne dodatki może być szkodliwy dla zdrowia. Łatwo z niego uzyskać żar i długo utrzymuje odpowiednią temperaturę.
Drewno liściaste - Najbezpieczniejsze do grillowania. Na drewnie iglastym lepiej nie grillować. Zawarte w nim olejki eteryczne podczas spalania mogą wytwarzać substancje toksyczne. Grillowanie na drewnie ma dwie wady: dymi i wymaga więcej czasu. Drewno potrzebuje kilku godzin zanim się spali i uzyskamy żar.
Podpałki - wspomnę o nich jedynie, że są i żeby ich nie używać, bo to substancje chemiczne, które wraz z wytworzonym dymem wnikają w potrawę.

Zdrowe dania z grilla - Przepisy

Delikatna ryba z grilla (np. pstrąg)

Składniki:

  • 1 ryba (pstrąg) lub dwa filety
  • 1 łyżka oliwy
  • świeże zioła (tymianek, oregano)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Oczyszczoną rybę przeciąć (jeśli była w całości), nafaszerować czosnkiem w plasterkach, ziołami i plasterkami cytryny, posypać solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz) i polać oliwą.
  2. Tak przygotowaną rybę należy grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z sokiem z cytryny do polania. Do tego sałatka.


Drobiowe szaszłyki

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona lub po kawałku kolorowych papryk
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie z rozdrobnionym czosnkiem. Marynować co najmniej przez 1 godzinę a najlepiej całą noc.
  2. Warzywa pokroić na małe kawałki podobnej wielkości i zamarynować tak jak mięso na 30 minut przed grillowaniem.
  3. Zamarynowane mięso i kawałki warzyw nabijać na przemian na namoczone w wodzie szaszłyki i grillować po 7-10 minut z dwóch stron.

Warzywa z grilla 

Składniki:

  • po 1 papryce żółtej, czerwonej i zielonej
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ulubionych ziół suszonych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Przygotowanie KROK PO KROKU:

Umyte i osuszone warzywa pokroić na duże kawałki, zamarynować w mieszance przypraw, wymieszać i grillować aż zmiękną i nabiorą pięknej barwy.


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Przepisy na dania z grilla dla dzieci - Proste co nieco>>