Dania z grilla - zdrowe grillowanie
Przed przystąpieniem do grillowania powinniśmy zadbać, aby przygotowane przez nas potrawy były jak najbardziej zdrowe. Pojęcie zdrowe nie oznacza tylko potraw o niskiej zawartości tłuszczu, z dodatkiem warzyw, pozbawionych ciężkich sosów. Pojęcie to oznacza także, że potrawa powinna być przygotowana w odpowiedni, zdrowy sposób.
Dania z grilla - na czym grillować?
W sezonie grillowym w sklepach pojawiają się różne rodzaje paliw do grilla. Który rodzaj paliwa wybrać, aby dania z grilla przyrządzone przez nas były zdrowe? Oto krótka charakterystyka.
Węgiel drzewny, który jest po prostu wypalonym drewnem, to paliwo bezpieczne dla zdrowia, ale trzeba wiedzieć z jakiego rodzaju drzew pochodzi – iglastych czy liściastych. Węgiel drzewny nie dymi i szybko można uzyskać żar.
Brykiet - to mieszanka różnych palnych składników. Zawiera także węgiel drzewny, lecz ze względu na inne dodatki może być szkodliwy dla zdrowia. Łatwo z niego uzyskać żar i długo utrzymuje odpowiednią temperaturę.
Drewno liściaste - Najbezpieczniejsze do grillowania. Na drewnie iglastym lepiej nie grillować. Zawarte w nim olejki eteryczne podczas spalania mogą wytwarzać substancje toksyczne. Grillowanie na drewnie ma dwie wady: dymi i wymaga więcej czasu. Drewno potrzebuje kilku godzin zanim się spali i uzyskamy żar.
Podpałki - wspomnę o nich jedynie, że są i żeby ich nie używać, bo to substancje chemiczne, które wraz z wytworzonym dymem wnikają w potrawę.
Zdrowe dania z grilla - Przepisy
Delikatna ryba z grilla (np. pstrąg)
Składniki:
- 1 ryba (pstrąg) lub dwa filety
- 1 łyżka oliwy
- świeże zioła (tymianek, oregano)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Oczyszczoną rybę przeciąć (jeśli była w całości), nafaszerować czosnkiem w plasterkach, ziołami i plasterkami cytryny, posypać solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz) i polać oliwą.
- Tak przygotowaną rybę należy grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z sokiem z cytryny do polania. Do tego sałatka.
Drobiowe szaszłyki
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona lub po kawałku kolorowych papryk
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie z rozdrobnionym czosnkiem. Marynować co najmniej przez 1 godzinę a najlepiej całą noc.
- Warzywa pokroić na małe kawałki podobnej wielkości i zamarynować tak jak mięso na 30 minut przed grillowaniem.
- Zamarynowane mięso i kawałki warzyw nabijać na przemian na namoczone w wodzie szaszłyki i grillować po 7-10 minut z dwóch stron.
Warzywa z grilla
Składniki:
- po 1 papryce żółtej, czerwonej i zielonej
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki ulubionych ziół suszonych
- 2 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Umyte i osuszone warzywa pokroić na duże kawałki, zamarynować w mieszance przypraw, wymieszać i grillować aż zmiękną i nabiorą pięknej barwy.