Zdrowe alternatywy dla niezdrowych płatków śniadaniowych - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zdrowe alternatywy dla niezdrowych płatków śniadaniowych

Zdrowe alternatywy dla niezdrowych płatków śniadaniowych

Autor zdjęcia/źródło: materiał sponsora artykułu

W Twoim domu na śniadanie najczęściej jada się płatki? Serwowanie takiego posiłku o poranku ma swoje zalety – zalanie płatków mlekiem zajmuje dosłownie kilka sekund, a ich spałaszowanie – kilka chwil. Niestety, skład płatków śniadaniowych ze sklepowych półek często pozostawia wiele do życzenia.

Często zdarza się, że pierwsze miejsce w składzie zajmuje cukier. Kolejne pozycje to sztuczne dodatki, barwniki czy ulepszacze smaku. W rezultacie okazuje się, że płatki, choć smaczne i proste w przygotowaniu, nie są najzdrowsze i pożywne. Jeśli zależy Ci na tym, by pierwszy posiłek Twojej rodziny był odżywczy, przeczytaj ten tekst i poznaj zdrowe alternatywy dla płatków śniadaniowych.

Naturalne płatki śniadaniowe bez cukru

Najprostszym rozwiązaniem będzie oczywiście zastąpienie zwyczajnych płatków śniadaniowych zdrowym odpowiednikiem. Dzięki temu forma śniadania nie ulegnie zmianie, a posiłek nie straci na smaku. Do tej zmiany najprawdopodobniej nie trzeba będzie przekonywać nawet dzieci. Jak znaleźć zdrowe płatki? Kluczem do sukcesu jest krótki skład. Szukaj produktów stworzonych ze zbóż, bez dodatku cukru. Gwiazdą rodzinnych śniadań może być ekspandowane proso lub gryka, których skład ogranicza się wyłącznie do tych zbóż. Innym pomysłem są płatki zbożowe z dodatkiem naturalnego kakao – taki produkt sprawdzi się przede wszystkim u rodzin, które dotąd najchętniej sięgały po płatki czekoladowe.

Owsianka z pomysłowymi dodatkami

Gdy szukamy pomysłu na zdrowe i pożywne śniadanie, w myślach niemal od razu pojawia się owsianka – i równie szybko znika, bo dla niektórych posiłek ten kojarzy się z mdłym smakiem i nudą. Pamiętaj jednak, że zdrowe niekoniecznie oznacza niesmaczne. Udekoruj owsiankę ulubionymi dodatkami, np. świeżymi i liofilizowanymi owocami, bakaliami lub domowym sokiem owocowym. Do gotujących się płatków możesz dodać na przykład starte jabłko, a po zdjęciu z gazu owsiankę doprawić miodem i cynamonem. Po przelaniu do miseczek na wierzchu ułóż plasterki jabłka i voilà! Królewskie śniadanie gotowe. Możesz spróbować również połączenia owsianki z pastą orzechową, orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą – w ten sposób odwzorujesz smak popularnych batoników.

Pełnoziarnista kaszka

A gdyby tak… zamiast płatków zjeść kaszkę? To nie żart! Wybierz kaszkę naturalną zamiast tej instant – ta pierwsza ma bardziej zróżnicowaną strukturę i więcej smaku. Podobnie jak owsiankę, kaszkę na śniadania może jadać cała rodzina. I w tym przypadku dobrze jest zadbać o to, by danie nabrało ciekawego smaku oraz wyglądu – wystarczy, że postąpisz tak samo, jak przy owsiance – dodaj do kaszki ulubione owoce, bakalie, pastę orzechową czy gorzką czekoladę.

Domowa granola

Granola jako jedyna z dotychczasowych propozycji wymaga uprzedniego przygotowania, ale nawet ona nie zajmie Ci dużo czasu! Stwórz mieszankę płatków owsianych i bakalii, zmieszaj składniki z łyżką miodu i oleju, a następnie upraż. Domowa granola z powodzeniem zastąpi płatki śniadaniowe na rodzinnym stole.