Właściwości witaminy K. Dlaczego jest tak ważna dla naszego organizmu? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Właściwości witaminy K. Dlaczego jest tak ważna dla naszego organizmu?

Właściwości witaminy K. Dlaczego jest tak ważna dla naszego organizmu?

Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu

Witamina K to grupa związków chemicznych, które wspierają prawidłową pracę organizmu, dlatego utrzymanie jej właściwego poziomu jest niezwykle istotne. Zobacz, jakie właściwości ma witamina K i jakie są jej naturalne źródła.

Witamina K może występować w przyrodzie jako:

  • fitochinon, znany też jako witamina K1 – obecny w zielonych warzywach;
  • menachinon, czyli witamina K2 – syntetyzowana przez bakterie.

Istnieje również witamina K3 (menadion), ta postać substancji nie występuje jednak naturalnie – jest otrzymywana tylko chemicznie.

Wpływ na organizm

Substancja została odkryta już w 1930 roku przez Duńczyka Henrika Dama podczas badań, które prowadził on nad krzepliwością krwi[1]. Bardzo szybko została okrzyknięta „witaminą koagulacji”, a badania naukowe potwierdziły, że wspomaga ona prawidłowe działanie czynników krzepnięcia krwi, takich jak protrombina. Właśnie tej funkcji witamina K zawdzięcza swoją nazwę (z dun. koagulation – krzepnięcie krwi). Gdy zaś krzepliwość jest poprawna, organizm sprawnie radzi sobie m.in. z zasklepianiem ran i siniaków, które powstały w wyniku urazu.

Zaobserwowano również, że substancja może dodatkowo wspierać prawidłowe funkcjonowanie kości oraz utrzymanie ich mocniejszej, zdrowej struktury – dlatego właśnie często zażywają ją osoby starsze.

Gdzie znaleźć witaminę K?

Zgodnie z rekomendacjami EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) zalecane dobowe spożycie witaminy K wynosi dla osób dorosłych (w tym kobiet w ciąży i karmiących matek) 70 μg na dobę.

Głównymi źródłami tego ważnego związku są:

  • zielone warzywa – zwłaszcza jarmuż, szpinak, brokuły i kapusta;
  • oleje roślinne;
  • sery;
  • natto – produkt fermentacji soi (zawiera aż ok. 900-1200 μg witaminy K na 100 g[2]).

Warto przy tym pamiętać, że zdecydowana większość witaminy K dostarczanej organizmowi wraz z pożywieniem ma postać fitochinonu. Tylko ok. 20% to witamina K2, czyli menachinon.

Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta – zgodna z obecnie obowiązującą piramidą żywienia opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia – pozwoli pokryć zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. W uzupełnieniu niedoborów pomocne mogą się okazać odpowiednie suplementy diety.

[1] Karmańska A., Karwowski B., Rola witaminy K w metabolizmie kości, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” [online], 2015 [dostęp: 23 września 2018], nr 1, s. 106-115. Dostępny w internecie: http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/Bromatologia%201_2015%20s%20106-115.pdf.

[2] Tamże.