Sernik japoński – przepis na sernik z trzech składników - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Sernik japoński – przepis na sernik z trzech składników

Jeśli nie masz czasu na wymyślanie i robienie wykwintnych ciast to sernik z trzech składników na pewno przypadnie ci do gustu. Nie dość, że jest on bardzo prosty do zrobienia, to jeszcze wyjątkowo pysznie smakuje. Wypróbuj nasz sernik japoński. Przepis zawiera tylko trzy składniki, a wykonanie zajmuje kilkanaście minut.

Gdy goście są już w drodze, a Ty nie masz ich czym poczęstować zrób prosty sernik japoński - przepis na sernik składa się jedynie z trzech składników! Wystarczą do tego jajka, biała czekolada i kremowy serek. Bez mąki i zagniatania, mieszając wszystkie składniki w określonej kolejności zrobisz wyjątkowo pyszne ciasto. Sernik jest puszysty, nawilżony i tak delikatny, że rozpływa się w ustach. Po upieczeniu i ostygnięciu można oprószyć go delikatnie cukrem pudrem.

(familie.pl @ Sernik japoński – przepis)

Sernik japoński – przepis

Składniki:

  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 120 g białej czekolady
  • 120 g kremowego serka twarogowego
  • odrobina masła lub innego tłuszczu do nasmarowania papieru do pieczenia

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Jajka rozbijamy. Do jednej miseczki wkładamy żółtka, do drugiej białka. Białka, chowamy do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 stopni C.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę.
  4. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy serek, a na koniec dodajemy stopniowo po 1/3 porcji białek. Dokładnie i delikatnie mieszamy.
  5. Masę przelewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Naczynie należy kilka razy rzucić na blat, tak aby usunąć z ciasta bąbelki powietrza.
  6. Pieczemy w kąpieli wodnej: na głębszą blachę wstawiamy naczynie żaroodporne z ciastem i wlewamy na blachę trochę wody. Następnie wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 2 etapach o różnej temperaturze: 15 minut w temp. 170 stopni C i 15 minut w temp. 160 stopni C.
  7. Po wyłączeniu piekarnika czekamy kolejne 15 minut i dopiero po tym czasie otwieramy piekarnik i wyjmujemy ciasto.

Tutaj możecie zobaczyć, jak zrobić japoński sernik - przepis na sernik z trzech składników:

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Ciasto z czekoladą – pyszne brownie!>>


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Sylwia Dolata 90
    Sylwia Dolata 90Ikona zgłaszania komentarza
    Warto spróbować ☺
  • Awatar użytkownika monika.g
    monika.gIkona zgłaszania komentarza
    Sama robiłam i jest naprawdę pyszny :) Polecam!
  • Awatar użytkownika Kamillla
    KamilllaIkona zgłaszania komentarza
    To mnie tak zszokowało jak robienie ciasta z zamianą mąki na banany. Z pewnością kiedyś spróbuję!