Gdy goście są już w drodze, a Ty nie masz ich czym poczęstować zrób prosty sernik japoński - przepis na sernik składa się jedynie z trzech składników! Wystarczą do tego jajka, biała czekolada i kremowy serek. Bez mąki i zagniatania, mieszając wszystkie składniki w określonej kolejności zrobisz wyjątkowo pyszne ciasto. Sernik jest puszysty, nawilżony i tak delikatny, że rozpływa się w ustach. Po upieczeniu i ostygnięciu można oprószyć go delikatnie cukrem pudrem.
(familie.pl @ Sernik japoński – przepis)
Sernik japoński – przepis
Składniki:
- 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 120 g białej czekolady
- 120 g kremowego serka twarogowego
- odrobina masła lub innego tłuszczu do nasmarowania papieru do pieczenia
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jajka rozbijamy. Do jednej miseczki wkładamy żółtka, do drugiej białka. Białka, chowamy do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 stopni C.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy serek, a na koniec dodajemy stopniowo po 1/3 porcji białek. Dokładnie i delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Naczynie należy kilka razy rzucić na blat, tak aby usunąć z ciasta bąbelki powietrza.
- Pieczemy w kąpieli wodnej: na głębszą blachę wstawiamy naczynie żaroodporne z ciastem i wlewamy na blachę trochę wody. Następnie wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 2 etapach o różnej temperaturze: 15 minut w temp. 170 stopni C i 15 minut w temp. 160 stopni C.
- Po wyłączeniu piekarnika czekamy kolejne 15 minut i dopiero po tym czasie otwieramy piekarnik i wyjmujemy ciasto.
Tutaj możecie zobaczyć, jak zrobić japoński sernik - przepis na sernik z trzech składników:
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Ciasto z czekoladą – pyszne brownie!>>