Autor zdjęcia/źródło: Sałatka z jajkiem
Kiedy głód rodzince doskwiera, a Ty chcesz przygotować coś innego, na stole pojawić się może sałatka z jajkiem. To doskonałe przepisy dla zabieganych osób. Są pyszne i nie wymagają zbyt wielkiego wysiłku.
Sałatka z jajkiem może zaskoczyć niejedno podniebienie. Ważne żeby wybrane przez Ciebie jajka były dobrej jakości. Reszta sama się zadzieje. Kilka zdrowych dodatków i będzie po prostu pysznie!
Sałatka z jajkiem i fetą
Składniki:
- 2 jajka,
- 100g sera feta,
- ¼ sałaty lodowej,
- 1 garść roszponki,
- 1 ogórek kiszony,
- kiełki brokuła,
- szczypiorek,
- sól, pieprz,
Sos:
- 2 łyżki musztardy miodowej,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sera typu feta,
Wykonanie KROK PO KROKU
- Jajka ugotować: włożyć do ciepłej wody, zagotować i od tego momentu liczyć 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek.
- Sałatę i roszponkę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Dodać ogórka. Doprawić solą i pieprzem (jeśli sałatka ma postać na stole, wówczas można nie doprawiać), delikatnie przemieszać.
- Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), pokrojoną w kosteczki fetę, posypać szczypiorkiem i rzeżuchą. Polać sosem: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu (aby feta dobrze rozprowadziła się w sosie i nie było grudek, można najpierw rozetrzeć ją łyżką z miodem, później z resztą składników).
Sałatka z jajkiem i ciecierzycą oraz serem
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy,
- 2 ogórki kiszone,
- ½ cebuli,
- 5 dag żółtego sera,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, pieprz, natka pietruszki,
Wykonanie KROK PO KROKU:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Kiszone ogórki, żółty ser i jajka pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać osączoną ciecierzycę i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z jajkiem i brokułami
Składniki:
- 2 brokuły,
- 6 jajek,
- 6 pomidorów,
- sól, cukier,
- podwójna porcja sosu czosnkowego,
Wykonanie KROK PO KROKU:
Brokuły rozdzielić na różyczki i gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu ostudzić. Ugotować i obrać jajka. Pokroić pomidory i jajka na ćwiartki. Układać składniki warstwowo i polać sosem. Gotowe!