Opublikowany przez: Paulina22 2014-03-20 21:56:58
Rabarbar jest przydatny w kuchni tylko wiosną, właściwie do końca czerwca, bo potem wyroby stają się gorzkie i niesmaczne. W pozostałej części roku można się cieszyć rabarbarowymi przetworami, czyli kompotami, syropami, marmoladami. A warto, bo okazało się, że roślina ta ma niezwykle pożyteczne właściwości zdrowotne. W kuchni wykorzystuje się łodygi rabarbaru, lekko czerwone. Liście są bardzo efektowne, ładne, ale zupełnie nieprzydatne w domu. Korzeń jest używany do wyrobu preparatów zielarskich. Nie każdy wie, jak wiele zasotosowań w kuchni ma rabarbar. Przepisy kulinarne, które postanowilismy Wam zaproponować to ciekawe rozwiązania na użycie rabarbaru do wypieków.
W tradycyjnej medycynie ludowej, tak chińskiej, jak i zachodniej, rabarbar od dawna był stosowany jako środek przeczyszczający, a także przeciwzapalny. Okazuje się, że może też być lekiem hamującym rozwój nowotworów, pomaga też paniom w okresie menopauzy.
Przedstawiamy kulinarne przepisy. Rabarbar daje nam możliwość na stworzenie wielu różnorodnych potraw!
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami |
|
|
Te wspaniałe przepisy zostały zaczerpnięte od naszych czytelniczek. Zapraszamy do dzielenia się przepisami i życzymy smacznego! :)
Lubicie rabarbar? Przepisy kulinarne można zmieniać i dodawać nowe. Znacie ciekawe przepisy? Zapraszamy do udziału w naszym forum :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2017.07.02 19:57
Rabarbar to w sumie taki pierwszy który można zbierac na świezo po zimie.. Lubię ciasto z rabarbarem. U mnie na razie rośnie maleńki..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.