Więcej pomysłowych przepisów dla dzieci przygotowanych przez Marietę znajdziecie TUTAJ>>.
Czekają tam na Was również:
- ciekawe artykuły dla rodziców, poruszające tematykę edukacji najmłodszych dzieci poprzez rodzinne gotowanie>>
- konkurs kulinarny ze wspaniałymi nagrodami >>
- katalog zabawek kulinarnych dla Waszych małych kucharzy
Wykonanie KROK PO KROKU:
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe banany
- 1 szklanka truskawek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- Kilka listków mięty
Banany obieramy ze skórki, dzielimy na pół i wkładamy do woreczka. Woreczki mrozimy najlepiej przez całą noc. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbywamy szypułek i podobnie jak banany wkładamy do woreczka i mrozimy. Do malaksera wkładamy drobniej pokrojone zmrożone banany, truskawki, miód i jogurt oraz poszatkowaną mięte. Krótko miksujemy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Jeśli będę zbyt rzadkie i zaczną się za szybko rozmrażać wkładamy pojemnik od malaksera do zamrażarki. Na krótko przed podaniem wyciągamy z zamrażarki i serwujemy np. do ciepłej szarlotki lub owoców pod kruszonką. Smakują wyśmienicie również bez dodatków.