Autor zdjęcia/źródło: Photl.com @ przepis na murzynka
Żeby nie było aż tak łatwo podajemy przepis na murzynka, ale trochę zmodyfikowany. Nasz murzynek oprócz podstawowych składników zawiera jeden nietypowy komponent, a mianowicie buraki. Dzięki temu dodatkowi ciasto nabiera niepowtarzalnego koloru, ciemna brązowa barwa czekolady miesza się z bordowymi refleksami. Buraki utrzymują również wilgotność ciasta, dzięki czemu nie jest suche. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na murzynka
Składniki:
3 jajka
200 g cukru pudru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
200 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 szklanka startych buraków (4 średnie buraki)
100 g gorzkiej czekolady
szczypta sody oczyszczonej
+
2 winne jabłka
cynamon
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Buraki obieramy, ścieramy na tarce o małych lub dużych oczkach.
- Czekoladę kroimy na małe kawałki.
- JajKa ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy olej rzepakowy, wsypujemy mąkę i kakao. Ucieramy przez chwilę do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy buraki oraz posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką aby wszystkie składniki połączyły się. Ciasto przekładamy do formy.
- Na wierzch układamy pokrojone jabłka, lekko wciskając w ciasto i posypujemy cynamonem.
Murzynka pieczemy około 40 minut.
i GOTOWE!
Przepis na murzynka z pewnością zaskoczy wszystkich i polecamy go wypróbować, bo jest niezwykle oryginalny i smakuje wspaniale.
Życzymy smacznego :)