Opublikowany przez: Familiepl 2022-08-22 10:26:36
W folii dość często opiekamy warzywa, mięso, czy ryby. Niestety, badania wskazują, że część aluminium może się przedostawać do tak przygotowanej żywności, a to może szkodzić Twojemu zdrowiu.
Aluminium, które ma kontakt z żywnością, znajduje się nie tylko w folii aluminiowej. Często powleczone nim są garnki i patelnie, a także niektóre przybory kuchenne. O ile gotowanie jedzenia w aluminiowych garnkach lub patelniach nie powoduje zagrożenia dla zdrowia, o tyle umieszczenie jedzenia w folii aluminiowej i włożenie go do piekarnika, może być problematyczne. Dotyczy to szczególnie kwaśnych lub pikantnych potraw, które przygotowujemy w wysokich temperaturach.
Organizm ludzki może wydalać niewielkie ilości aluminium, dlatego ekspozycja na aluminium nie stanowi problemu: WHO ustaliła bezpieczną dzienną dawkę 40 mg na kilogram masy ciała. Jednak glin dostępny jest także w codziennych produktach, takich jak herbata, żółty ser, sól, czy kukurydza.
Naukowcy badają też, czy nadmierna ekspozycja na aluminium może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Na przykład wysokie stężenia glinu wykryto w tkance mózgowej pacjentów z chorobą Alzheimera. Badania sugerują też, że wysokie spożycie glinu może być szkodliwe dla niektórych pacjentów z chorobami kości lub zaburzeniami czynności nerek. Zmniejsza ono również tempo wzrostu komórek ludzkiego mózgu.
O nowych badaniach dotyczących gotowania żywności w folii aluminiowej, poinformował serwis IFL Science. Okazuje się, że badania wskazują, że migracja aluminium do żywności podczas procesu jej gotowania, owiniętej folią aluminiową, przekracza dopuszczalny limit ustalony przez Światową Organizację Zdrowia.
CZYTAJ TEŻ >> Dziecko wpada w złość? Zobacz, jak sobie z nią radzić
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.