Owocowe delicje - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Owocowe delicje

Owocowe delicje

Autor zdjęcia/źródło: Ciasto z owocami@flikr.com/Kelly Hunter

Lato to najlepsza pora na ciasto z owocami. Możemy je przygotować na bazie prostego kruchego spodu lub zrobić bardziej wymyślną wersję z owocowym musem i orzeźwiającą galaretką. Te bardziej wyszukane uświetnią każde nawet najbardziej wytworne przyjęcie

Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami

Składniki na ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 – 3 łyżki zimnej wody

Składniki na krem cytrynowy:

  • 250 g serka mascarpone schłodzonego
  • 250 g lemon curdu schłodzonego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Ponadto:

  • 600 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie  KROK PO KROKU:

  1. Mąkę pszenną przesiejmy, dodajmy masło, posiekajmy szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
  2. Dodajmy cukier, sól, zimną wodę i szybko zagniećmy. 
  3. Z ciasta uformujmy kulę, owińmy ją folią spożywczą, schłódźmy w lodówce przez 30 – 60 minut.
  4. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarujmy masłem i oprószmy mąką pszenną. 
  5. Schłodzone ciasto rozwałkujmy na grubość około 3 mm i wyłóżmy nim formę. 
  6. Ponownie schłódźmy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószmy mąką i wyłóżmy na nie papier do pieczenia.
  7. Na papier wysypmy sucha fasolę, która obciąży ciasto.
  8. Piekarnik nagrzejmy do 220ºC. Obniżmy temperaturę piekarnika do 200ºC. 
  9. Wstawmy ciasto i podpieczmy przez 15 minut. 
  10. Formę wyjmijmy z piekarnika, usuńmy papier z obciążeniem, obniżmy temperaturę do 190 st.C.
  11. Wstawmy ciasto z powrotem do piekarnika i pieczmy dodatkowe 10 minut, do zrumienienia i wypieczenia spodu. 
  12. Wyjmijmy i wystudźmy.
  13. Żelatynę w proszku zalejmy 40 ml zimnej wody, odstawmy na 10 minut do napęcznienia. 
  14. Postawmy na palniku i podgrzejmy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzajmy do wrzenia. 
  15. Zdejmijmy z palnika i lekko przestudźmy.
  16. Mascarpone i lemon curd ubijmy do  otrzymania jednolitego, gęstego kremu.
  17. Przestudzoną żelatynę wymieszajmy z odrobiną kremu cytrynowego np. z 1 - 2 łyżkami. Tak rozrobioną żelatynę dodajmy do całości kremu i zmiksujmy.
  18. Na wystudzony kruchy spód wyłóżmy krem cytrynowy i wyrównajmy. Na wierzch wyłóżmy truskawki i oprószmy cukrem pudrem. 
  19. Przed podaniem  wstawmy do schłodzenia


Ciasto z owocami@ flikr.com/Qudsiya

Szarlotka z bezą

Składniki na kruchy spód:

  • 190 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żołtko

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1,2 kg jabłek  szarlotkowych
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na beze:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Mąkę przesiejmy, dodajmy masło, posiekajmy  nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
  2. Dodajmy żółtko, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagniećmy. 
  3. Z ciasta uformujmy kulę, owińmy ją folią spożywczą, wstawmy do lodówki  na 30 - 60 minut minut.
  4. Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarujmy masłem i oprószmy mąką. 
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujmy na grubość około 3 mm i wyłóżmy do formy. 
  6. Ponownie włóżmy lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto oprószmy mąką  i włóżmy na papier do pieczenia. 
  7. Papier  obciążmy suchą fasolą
  8. Piekarnik nagrzejmy do 220ºC. Obniżmy temperaturę piekarnika do 200 stC.
  9. Wstawmy ciasto i pieczmy przez 15 minut. 
  10. Formę wyjmijmy z piekarnika, usuńmy papier z obciążeniem, wstawmy z powrotem do piekarnika.
  11. Pieczmy dodatkowe 3 minuty do lekkiego zarumienienia spodu.
  12. Wyjmijmy jeszcze gorący spód.
  13. Jabłka obierzmy i usuńmy gniazda nasienne, pokrójmy w ósemki, następnie w większą kostkę.
  14. Na patelni roztopmy masło. 
  15. Wsypmy cukier, zamieszajmy lekko potrząsając za rączkę patelni. 
  16. Chwilę gotujmy. Dodajmy jabłka, oprószmy przyprawami i smażmy na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości jabłek. 
  17. Uważajmy, aby nie nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 7 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany jabłek. Jabłka nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości, będą się jeszcze piekły.
  18. Białka ubijmy na sztywną pianę. Dodajmy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajmy skrobię i zmiksujmy
  19. Na podpieczony spód wyłóżmy gorące nadzienie z karmelizowanych jabłek a  na wierzch bezę.
  20. Obniżmy temperaturę do 180 st. C. i pieczmy przez kolejne 25 minut do zarumienienia i wypieczenia bezy - jej wierzch powinien być chrupiący i może lekko popękać. 
  21. Studźmy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Ciasto pomarańczowe – szybkie i proste>>

Ciasto z czekoladą – pyszne brownie!>>