Od kiedy popcorn dla dziecka? Zdziwicie się! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Od kiedy popcorn dla dziecka? Zdziwicie się!

Od kiedy popcorn dla dziecka? Zdziwicie się!

Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa freepik

Rodzice zastanawiają się, kiedy można dawać dziecku popcorn? Nie tak prędko!

Popcorn jest jedną z ulubionych przekąsek najmłodszych nie tylko w kinie. Przyrządzony w domu może również sprawić przyjemność – choćby w trakcie domowego sensu filmowego lub podczas urodzin. Od kiedy można dawać dziecku popcorn? Wyjaśniamy.

Popcorn dla dziecka – od kiedy?

Prażona kukurydza, czyli popcorn jest niezwykle smaczną przekąską, którą lubią nie tylko najmłodsi. Okazuje się jednak, że z popcornem należy uważać. Od kiedy popcorn dla dzieci? Lekarze i specjaliści ostrzegają, aby nie podawać dzieciom popcornu do około 5-6 roku życia. I nie chodzi tutaj o walory odżywcze, ale o bezpieczeństwo najmłodszych, którzy takim popcornem się po prostu zadławić. Dlatego popcorn podajemy dzieciom zawsze pod kontrolą i najlepiej już wtedy, kiedy świadomie będą go dokładnie gryźć.

Na co jeszcze warto uważać?

Okazuje się jednak, że sposób przygotowywania jeszcze innych posiłków może wpływać na zwiększenie ryzyka zadławienia u dzieci. Na przykład niektóre dania podawane w surowej postaci, w całości lub o określonym kształcie lub rozmiarze, mogą zwiększać ryzyko zadławienia u małego dziecka. Dlatego na początkowych etapach warto zastanowić się nad dokładniejszym siekaniem, krojeniem lub rozgniataniem niektórych pokarmów, aby zapewnić bezpieczeństwo malucha. Co warto dziecku rozdrabniać albo unikać, aby unikać zadławienia? Zwróć uwagę na:

  • Winogrona, które zawsze należy kroić na mniejsze kawalki
  • Gotowane lub surowe całe ziarna kukurydzy
  • Niekrojone pomidory koktajlowe lub winogronowe
  • Duże kawałki twardych surowych warzyw lub owoców, takich jak surowa marchew lub jabłka
  • Niepokrojone winogrona, jagody, wiśnie lub kulki z melona
  • Niegotowane suszone warzywa lub owoce, takie jak rodzynki
  • Całe lub grubo posiekane orzechy i nasiona
  • Twarde lub duże kawałki mięsa
  • Parówki, paluszki mięsne lub kiełbaski
  • Ości w rybach
  • Całe ziarna fasoli
  • Ciastka i przekąski z granolą, całymi orzechami i ziarnami
  • Okrągłe lub twarde cukierki, żelki, karmelki, gumy do żucia lub gumowate cukierki, a nawet niektóre rodzaje pianek.

CZYTAJ TEŻ >> Rozmowy z dzieckiem - jak rozmawiać z dizeckiem o porażce?