Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Familiepl 2020-10-19 12:03:52
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie - mat. promocyjne partnera atykułu
Papryka zajmuje istotne miejsce w kulinarnej historii Europy. Szacuje się, że pierwsza oficjalna wzmianka na temat „czerwonego złota”, jak zwykli mówić o niej Węgrzy, pochodzi od lekarza uczestniczącego w jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba. Znane są różne odmiany tego lubianego przez Europejczyków warzywa. Do faszerowania nadaje się niemal każdy rodzaj i kolor papryki. Możemy, więc dać się ponieść kulinarnej fantazji. Na jaki farsz się zdecydować?
Nadziewana papryka to ciekawy sposób na przygotowanie sycącego i prostego obiadu lub rozgrzewającej kolacji. Doskonale smakuje wypełniona mięsem mielonym z aromatycznymi ziołami. W zależności od upodobań można wykorzystać w tym celu wieprzowinę, wołowinę lub baraninę. Przepisom możemy dodać nieco lekkości mieszając mięso z ryżem lub ulubioną kaszą. Warto dodać także soczyste pomidory, które dodadzą daniu śródziemnomorską nutę. Przed końcem pieczenia całość można pospać startym parmezanem podkreślającym smak kompozycji.
Szukacie nieco bardziej nieoczywistego pomysłu? W takim razie proponujemy przyrządzenie papryki z meksykańskim twistem. Do przygotowania tego przepisu wystarczy mielona wołowina, pomidory z puszki, fasola oraz zioła i przyprawy. Całość wystarczy zapiekać w piekarniku przez około 40 minut. Doskonałym dopełnieniem do takiego dania będą chipsy nachos. Wielbiciele wyrazistych smaków mogą wzbogacić nadzienie papryczkami jalapeno.
Mamy też ciekawy pomysł, który przypadnie do gustu wegetarianom – jest to faszerowana papryka z soczewicą. Składniki farszu należy najpierw podsmażyć na patelni wraz z pomidorami pokrojonymi w kostkę, tymiankiem i startą mozzarellą, a następnie zalać bulionem i poczekać aż soczewica wchłonie całą wodę. Tak przygotowaną masą można napełniać paprykę, które następnie wkładamy do piekarnika.
Faszerowana papryka niejedno ma imię. Dlatego powyższe kompozycje możemy wzbogacać naszymi ulubionymi składnikami. Jako dodatek do mięsa świetnie sprawdzą się pieczarki lub grzyby. Ciekawym uzupełnieniem wersji wege będzie na przykład cukinia. Dla osób lubiących kulinarne eksperymenty ciekawym rozwiązaniem będzie farsz stworzony na bazie aksamitnego serka mascarpone lub pysznego sera halloumi. Faszerowana papryka to prosty sposób na to, żeby przygotować efektowne danie, które sprawdzi się zarówno w roli szybkiego obiadu, jak i wystawnej kolacji dla znajomych. Wystarczy dać się ponieść kulinarnej wyobraźni o skomponować wariant w oparciu o nasze ulubione składniki.
Paka 2020.12.26 05:51
W wersji wege papryka jest mega. Ostatnio też odkryłam zupę z pieczonej papryki. Połowa znajomych już gotuje tą zupę :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.