Mleko mamy w zapasie – jak je przechowywać? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mleko mamy w zapasie – jak je przechowywać?

Mleko mamy w zapasie – jak je przechowywać?

Autor zdjęcia/źródło: Przechowywanie mleka matki@flikr.com/Hamish Darby

Mleko matki to najzdrowszy pokarm dla dziecka. Gdy masz go w nadmiarze, powinnaś go odciągać i odpowiednio przechowywać. Dzięki temu maluch może dostawać twoje mleko, nawet kiedy jesteś poza domem.

Przechowywanie mleka matki powinno odbywać się w higienicznych warunkach. Wlej je do szczelnych i sterylnych pojemniczków. Najlepiej, gdy są to szklane lub plastikowe butelki lub foliowe jednorazowe torebki. Na opakowaniu naklej karteczkę z datą i godziną odciągnięcia mleka. Jeśli pojemnik na pokarm nie ma podziałki pomiarowej, zapisz również objętość mleka. Pokarm możesz też przechowywać w starannie wymytych szklanych naczyniach z przykrywką. Nie stosuj jednak zwykłych szklanych słoików. Skład mleka w nich przechowywanego może się zmieniać na skutek reakcji, jakie zachodzą po kontakcie mleka z metalem. Nie używaj też pojemników z poliwęglanu, gdyż uwalnia on szkodliwy dla dzieci Bisfenol A - utwardzacz plastiku. Bezpieczne są pojemniki z polipropylenu albo polietylenu przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Jak powinno wyglądać przechowywanie mleka matki?

  • Na pewno będzie ci potrzebny  laktator. Wytwarza on podciśnienie, które, po przyłożeniu urządzenia do piersi, wysysa pokarm do specjalnego pojemniczka  lub woreczka. Woreczki są sterylne i jednorazowe, pojemniki i butelki można stosować wielokrotnie, a po każdym użyciu trzeba je tylko dokładnie wymyć i wyparzyć.
  • Pakuj i zamrażaj pokarm o objętości jednego karmienia, aby nie trzeba było wylewać naddanej ilości mleka. Pozwoli Ci to również na zmniejszenie czasu potrzebnego do rozmrażania pokarmu.
  • Do mrożenia wkładaj pojemniczki głęboko do zamrażarki, aby nie narażać mleka na rozmrażanie, przy częstym jej otwieraniu. Nie umieszczaj ich również na drzwiczkach zamrażalnika.
  • Nie mieszaj w jednym opakowaniu porcji pokarmu odciągniętych w różnym czasie (powyżej kilku godzin).
  • Ponownie nie zamrażaj pokarmu.

Jak podgrzewać zamrożony pokarm?
Po rozmrożeniu mleko może wyglądać jak zważone lub mieć nieprzyjemny zapach i zmieniony smak. To efekt działania lipazy, czyli enzymu, który trawi tłuszcze. Takie mleko nie jest szkodliwe, ale może nie smakować dziecku. Na mleku może również pojawić  się żółta warstwa tłuszczu, który oddzielił się w trakcie mrożenia. Nie jest on szkodliwy dla dziecka i  stanowi ważny składnik mleka mamy.

  • Mleko, które ma być podane dziecku w przeciągu najbliższych 24 godzin, rozmrażaj w lodówce  już dzień wcześniej.
  • Po wyjęciu mleka z zamrażarki lub lodówki, zanurz opakowanie w ciepłej wodzie, najlepiej poniżej 50 °C.
  • Nie podgrzewaj pokarmu w garnku na gazie, piekarniku ani w kuchence mikrofalowej. Wysoka temperatura niszczy białka zawarte w mleku kobiecym.
  • Nie podawaj dziecku pokarmu chłodniejszego niż temperatura pokojowa ani cieplejszego niż 36 °C.
  • Przed podaniem mleka, delikatnie wstrząśnij, aby wszystkie składniki mleka wymieszały się.
  • Nie mieszaj odciągniętego mleka z mieszanką. Najpierw podaj dziecku swój pokarm, a dopiero, gdy się nie naje, podaj mu mieszankę.

Ile powinno trwać przechowywanie mleka matki ?
Optymalny czas przechowywania mleka to dwa tygodnie. Dłuższe terminy nie są wskazane, gdyż skład pokarmu matki zależy od wieku malucha i zmienia się wraz z rozwojem dziecka. Także różni się on w przypadku dzieci donoszonych i zdrowych, a dzieci chorych i wcześniaków.


Dziecko zdrowe i donoszone:

  • do 8 godzin w temperaturze pokojowej (do + 25˚C).
  • do 2–5 dni w lodówce w temperaturze do + 4˚C. Temperatura na półkach lodówki może być różna, więc warto ją zmierzyć.
  • do 2 tygodni w zamrażalniku lodówki w temperaturze –10˚C.
  • do 6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.

Wcześniak lub dziecko chore:

  • do 1 godziny w temperaturze pokojowej (do + 25˚C).
  • do 48 godzin w lodówce w temperaturze + 4˚C.
  • do 7 dni w zamrażalniku lodówki w temperaturze do – 10˚C.
  • do 3–6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Co jeść, żeby mieć więcej pokarmu?>>

Ściąganie i przechowywanie pokarmu cz 2 - Laktator>>

 

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    nigdy nie xdecydowałąm się na zamrożenie pokarmu! w lodóce trzymałam maksymalnie 1 dzień! jakoś bałam sie, że mogło sie zepsuć!