Mleczne przeboje - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mleczne przeboje

Mleczne przeboje

Autor zdjęcia/źródło: @ materiały partnera artykułu

Dbanie o zdrowie powinno leżeć na sercu każdemu z nas, niezależnie od tego czy żyjemy w czasach pandemii, czy poza nią. Zdrowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną trzeba wkomponować w codzienny rytm dnia. Warto szczególnie wybierać różnorodne produkty, w których składzie znajdują się wartości wzmacniające układ odpornościowy.

Znakomitym sposobem na wkomponowanie warzyw i owoców w jadłospisie dziecka i dorosłego jest przygotowanie z nich koktajli lub szejków. Napojewarto wykonać z dodatkiem mleka, jogurtu, kefiru lub maślanki. Mleczne produkty fermentowane stanowią podstawę odżywczego koktajlu, dostarczają witamin z grupy B, witamina A oraz minerałów takich jak: cynk, fosfor, potas, jod. Co więcej, przetwory mleczne dzięki zawartości probiotyków poprawiają skład mikrobioty jelitowej i wzmacniają odporność zapobiegając namnażaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto bakterie probiotyczne ułatwiają trawienie, przyswajalność składników odżywczych z żywności oraz pomocne są w problemach żołądkowych. Probiotyki wywierają korzystne działanie szczególnie wtedy, gdy w wyniku choroby trzeba było sięgnąć po antybiotyk wyjaławiający florę bakteryjną jelit. Te dobre bakterie obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL oraz polepszają  wchłanianie takich pierwiastków jak cynk, wapń czy żelazo.

Znakomitą podstawą koktajlu lub szejka będzie pyszne mleko, które oprócz cennych witamin i minerałów zawiera białko, którego nasz organizm nie potrafi magazynować w większej ilości, dlatego musimy dostarczać je codziennie wraz z pożywieniem.

Ponadto występujący w znacznych ilościach w mleku wapń (200 ml mleka zawiera 240 mg wapnia) pozwala na prawie 100% pokrycie dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Warto pamiętać, że zamiast aptecznych suplementów diety należy spożywać naturalne produkty, a wśród nich powinno znajdować się mleko i przetwory mleczne. Mleczne produkty fermentowane z dodatkiem kolorowych warzyw lub owoców, posypane chrupiącymi orzechami, które można podać na deser, drugie śniadanie lub podwieczorek.

Zapraszamy wszystkie placówki edukacyjne do udziału w bezpłatnym programie „Mamy kota na punkcie mleka” – najciekawszego programu edukacyjnego o tematyce zdrowotnej skierowanego do uczniów. Program sfinansowany jest z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Dzięki ciekawej formie komunikacji przedstawiamy Państwu korzyści z wprowadzenia do codziennej diety mleka i jego przetworów. Jak to robimy? Sprawdźcie naszą stronę internetową www.kochamleko.pl oraz odwiedźcie naszego Facebooka

Źródło: Biuro kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”