Początek jesieni to idealny czas dla grzybiarzy. W lasach pojawiają się różne gatunki grzybów. Dodatkowo spacer po lesie w chłodnym i wilgotnym jesiennym powietrzu to samo zdrowie. Dlatego warto wykorzystać ten czas, aby wybrać się na grzyby do lasu, bo po takim relaksie i satysfakcji ze znalezionych okazów można jeszcze się delektować niesamowitym smakiem grzybowych potraw. Do jednej z nich należą pyszne kurki w śmietanie, które są bardzo smaczne oraz zdrowe.
(Pixabay.com @ Kurki w śmietanie)
Kurki w śmietanie – PRZEPIS
Składniki:
• 200 g świeżych kurek
• 1 cebula
• 1 łyżka masła
• 1 pęczek koperku
• 150 ml śmietanki 30% lub 36%
• 150 ml kwaśnej śmietany 18%
• 1 - 2 łyżki wody
• sól, pieprz świeżo zmielony
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą, odsącz. Nie mocz zbyt długo grzybów, bo nasiąkną i stracą swój smak.
- W małym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i podsmaż, aż się zeszkli. Dodaj kurki, małe w całości, duże pokrojone na mniejsze części. Całość podsmaż.
- Wlej 1-2 łyżki wody, wymieszaj, podduś przez 5 minut. Oprósz pieprzem.
- Dodaj obydwa rodzaje śmietany i wymieszaj. Następnie dodaj posiekany koperek.
- Gotuj na małym ogniu przez 5-8 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe! Teraz możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami.