Opublikowany przez:
Kasia.Sza
2017-11-03 18:49:37
Autor zdjęcia/źródło: Pixabay, Książki kucharskie dla dzieci
Na początek „Pięć sprytnych kun” autorstwa Justyny Bednarek. To zabawne perypetie tytułowych zwierzaków, które postanowiły otworzyć restaurację w lesie. Jak jednak temu podołać, skoro głównym motorem ich działania są figle i psoty? Oprócz ciekawej fabuły, książka zawiera proste, rymowane przepisy do samodzielnego wykorzystania przez dziecko.
Wspaniałym prowadzeniem w kuchenny żywioł może stać się pozycja „Twarożek Białej Damy i inne dania prosto z bajki” Beaty Biały i Ewy Olejnik. To propozycja zarówno dla niejadków, jak i łakomczuchów – dowiecie się z niej jak przygotować Pierniczki Baby Jagi, Kopytka Konika Garbuska, Kanapki Jasia i Małgosi, Racuchy Siedmiu Krasnoludków czy Pieczone Banany Szecherezady. Przez książkę przewija się korowód bajkowych postaci, które poznajemy w niecodziennych aranżacjach.
Ciekawą pozycję przygotowała dla Was Ania Starmach, znana dzieciom z programu Master Chef Junior. Jej przepisy w książce pt. „Pyszności” wzbogacone są o ciekawe tricki np. jak za pomocą balonów zrobić miseczki z czekolady, jak sprawdzić świeżość jajka i szybko obrać mango. Podaje też mnóstwo pomysłów na wspólne gotowanie.
Z kolei „Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej” (Dagmar von Cramm) przypadnie do gustu nie tylko fanom serii o owocowej ulicy. Kulinarne akcje mają tutaj miejsce we wszystkich porach roku i nie dotyczą wyłącznie samego gotowania. Z lektury dzieci dowiedzą się jak założyć przydomowy warzywnik, z czego można latem zrobić przetwory, jakie potrawy rozgrzeją nas w zimowe wieczory, a także jak zbierać grzyby i używać egzotycznych przypraw.
Idąc nieco bardziej w stronę kulinarnych przepisów, zaproponujmy dzieciom wspólne przygotowywanie słodkości – a to przecież maluchy lubią najbardziej. Pomoże nam w tym Zofia Różycka i jej „Alfabet ciast”. Tutaj na każdą literkę znajdziecie przepis na coś słodkiego – do wykonania samodzielnie raczej przez starsze dzieci lub dorosłych, oczywiście z pomocą najmłodszych!
W książce „Dzieci gotują – kurs gotowania dla dzieci” autorstwa Katarzyny Zioła-Zemczak, milusińscy znajdą nie tylko mnóstwo ciekawych przepisów, ale także praktycznych informacji wprowadzających ich w tajemnice zawodu kucharza, dowiedzą się do czego służą poszczególne narzędzia kuchenne, nauczą odmierzać składniki czy właściwie zachować się przy stole.
„Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują” Joanny Gorzelińskiej, Wydawnictwa Wilga to pozycja, która oprócz łatwych i oryginalnych formą przepisów, zapoda dzieciom porządną dawkę wiedzy na temat zdrowego jedzenia. Wyjaśni czym jest kaloria i jakie są jej rodzaje, czym się różni slow food od fast food, dlaczego słodyczy nie powinno się jeść zbyt często, a także czym jest piramida żywieniowa.
Na koniec coś dla chłopców, w końcu podobno najlepszymi szefami kuchni są właśnie mężczyźni. René Goscinny wspólnie ze zwariowanym Mikołajkiem, zaproponuje Wam przepisy od razu praktycznie przeliczone na liczbę kolegów – świetna zachęta do samodzielnego przygotowania menu np. na przyjęcie urodzinowe. W „Przepisach Mikołajka” znajdują się propozycje na francuskie, proste dania ze składników do kupienia także w polskich realiach. Książka oczywiście zawiera wiele śmiesznych, rysowanych historyjek.
Nie ograniczajmy więc pierwszych prób dziecięcego gotowania do aptekarskiego odmierzania składników, pokierujmy naturalnymi chęciami dzieci do eksperymentowania – a u naszego boku wyrośnie przyszły Master Chef!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!