Opublikowany przez: monika.g 2015-10-29 17:10:27
Warto jeść wszystkie warzywa i pomidory są tego bardzo dobrym przykładem. Zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz, zwany likopenem, który jest zawarty w ich czerwonym barwniku. Likopen zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów oraz opóźnia procesy starzenia. Bardzo ważne jest to, że nie ginie on w czasie obróbki cieplnej, więc jest go tyle samo, a nawet więcej w pomidorach świeżych, co przetworzonych. Pomidory posiadają również duże ilości potasu, co wpływa na prawidłową pracę serca, a dzięki zawartości witaminy C poprawiają odporność. Przedstawiamy przepis na krem z pomidorów!
(Pixabay.com @ Krem z pomidorów)
Jak przygotować dobry krem z pomidorów? Do przygotowania najlepiej użyć świeżych, aromatycznych pomidorów, ale równie dobre będą pomidory z puszki. Oprócz świeżych warzyw, ważne jest prawidłowe doprawienie zupy kremu, do której dodaje się świeżą lub suszoną bazylię, oregano, tymianek, cebulę, czosnek lub sos sojowy. Poza tym krem z pomidorów świetnie komponuje się z takimi dodatkami jak oliwki, pieczona papryka, ciecierzyca, ser mozzarella, ser feta. Zupę miksuje się na gładko, dla nadania jej bardziej kremowej konsystencji warto również przetrzeć ją przez sito. Krem z pomidorów najlepiej smakuje podany z chrupiącą grzanką z bagietki, mini grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Krem z pomidorów
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
SMACZNEGO!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.