Opublikowany przez: Aleksiej 2012-05-23 14:44:14
Jedna z zasad savoir-vivre głosi, że nie należy rozmawiać w trakcie spożywania posiłków. Dietetycy również radzą, aby czas przeznaczony na jedzenie nie obejmował innych czynności. Jednak trzeba zastanowić się jaki cel ma konsumowanie pokarmu. Pierwszą podstawową funkcją tego aktu jest zaspokajanie głodu. Poza tym jemy dlatego, ponieważ pożywienie daje nam szczęście. Podczas jedzenia w naszej głowie wytwarzają się endorfiny, które są źródłem szczęścia i dobrego samopoczucia. Nie od dziś wiadomo, że " człowiek najedzony, to człowiek szczęśliwy".
Często zapominamy, żyjąc w ciągłym biegu, jak ważnym elementem jest spożywanie jedzenia. Dlatego zdarza nam się wstępować do barów typu fast food, by w szybkim czasie zaspokoić nasz organizm. Na bazie takiego przekonania w XIX wieku we Francji zaczęły powstawać pierwsze restauracje bistro. Ich początek paradoksalnie zawdzięczamy rosyjskiej okupacji Paryża. Wówczas kozaccy żołnierze krzyczeli do francuskich kelnerów "Bystro, bystro", co oznacza "szybko, szybko". Jednak nasze posiłki, nie powinniśmy jeść w pośpiechu.
Jedzenie wymaga czasu a sam akt jego spożywania należy celebrować. Każde śniadanie, obiad czy kolacja powinny być okazją do wspólnego spotykania się przy stole. Także przygotowywanie dań winno się robić wspólnie. Jedzenie nie powinno być jedynie codzienną, rutynową czynnością nic nie wnoszącą do naszego życia. Pożądane byłoby gdyby jadło kojarzyło nam się z czymś przyjemnym, z czymś co łączy wszystkich a jednocześnie jest dowodem okazywania sobie sympatii. Nie ma prostszej czynności, która potrafi uszczęśliwić niż karmienie innych. To pożywienie, do którego zasiadamy do stołu powinno jednoczyć rodzinę i przyjaciół. Warto by przy stole było gwarno. Było słychać śmiech i rozmowy.
Gdyby w każdej rodzinie każdego dnia wygospodarować jedynie godzinę na przygotowanie posiłku i jego spożycie wspólnie przy stole, nie przed telewizorem, ani czytając gazetę, sądy rodzinne miałyby mniej pracy. Dlatego warto codziennie, zasiąść do stołu, przykrytego jedwabnym, białym obrusem i jeść, rozmawiać i śmiać się bez obaw. Każdy wspólny obiad zawsze powinien być świętem. Przecież każde najprostsze danie, jedzone razem zawsze smakuje lepiej.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
77.252.*.* 2012.05.29 15:10
Zgadzam sie z artykułem!celebrujmy domowe wspólne obiady
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.