Opublikowany przez: Kasia P. Źródło artykułu: Materiał powstał we współpracy z marką Łowicz. 2016-06-22 10:39:21
Pomidory to bardzo wszechstronne warzywa, oferujące cały wachlarz możliwości kulinarnych, od rozmaitych dań w formie surowej, po przetwory oraz zupy, czy koktajle. Co takiego mają w sobie pomidory, co skłania do sięgania po nie przy każdej możliwej okazji? Na pewno dużo dobrego, jeśli są chętnie zjadane zarówno przez dzieci, dorosłych, jak i osoby starsze. Na te pytania odpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, współpracująca z marką Łowicz. Pani Profesor od lat zajmuje się propagowaniem zdrowego odżywiania i zachęca Polaków do jedzenia warzyw.
Powszechnie kojarzymy pomidory i przetwory z nich wykonane z potasem, którego w 100 g zawierają ok. 280 mg. Ale tak naprawdę są one źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym m.in. witaminy C, E oraz K, folianów i beta-karotenu. W zupie pomidorowej znajduje się niezwykle istotny dla naszego organizmu antyoksydant – likopen. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że w zupie pomidorowej będzie wykazywał większą aktywność, niż w surowych pomidorach. Likopen jest bowiem substancją, która poddana obróbce cieplnej staje się lepiej przyswajalna dla ludzkiego organizmu. Ten antyoksydant ma bardzo szerokie działanie regeneracyjne. Bierze udział w procesie niszczenia wolnych rodników, tym samym spowalniając proces starzenia się komórek. Chroni włókna kolagenowe, dzięki czemu skóra jest bardziej napięta i gładka. Jego przeciwutleniające działanie zmniejsza również ryzyko wielu chorób, w tym ryzyko zawału serca, cukrzycy oraz przeciwdziała rozwojowi nowotworów.
Na przykład podając dzieciom warzywa w innej niż tradycyjna formie. Dzieci zupę pomidorową, lubią szczególnie, dlatego może być alternatywą dla surowych pomidorów. Jak już wspomniałam, ma ona wiele zalet dobrego posiłku. Zawiera cenne substancje odżywcze,
i dużą ilość wody. Może być podana na różne sposoby, np. tradycyjnie lub w postaci kremu. Można powiedzieć, idealna dla dzieci, które najczęściej niechętnie jedzą np. warzywa
w „surowej” postaci. Dlatego warto zachęcać dzieci – niejadki do spróbowania zupy pomidorowej. Jestem przekonana, że nawet bardzo kapryśna pociecha skusi się na taki posiłek. Warto też pamiętać, że zupa pomidorowa to dobre rozwiązanie dla dzieci
z problemami związanymi z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Jest niskokaloryczna,
i lekkostrawna - oczywiście w wersji bez wywaru mięsnego i śmietany. Jej zaletą jest również to, że produkty do jej przygotowania dostępne są przez cały rok, a ich wybór jest obecnie bardzo szeroki i pozwala na różnorodność. Możemy sięgnąć po przecier pomidorowy, idealny do tradycyjnej pomidorowej, ale też po np. passatę, z której powstaje aksamitnie gęsta zupa czy po pomidory w puszce, które są pozbawione skórek i doskonałe do pomidorowego kremu. To szczególnie dobry wybór dla mam, dbających o bezpieczne odżywiania maluchów.
Zupy to dobre rozwiązanie na co dzień, nie tylko dla osób dbających o linię, ale również dla tych dbających o zdrową, zrównoważoną dietę. Pomidory, przetwory pomidorowe, a także zupa pomidorowa dostarczają wielu wartościowych składników i nawadniają organizm. Zupa pomidorowa przygotowana np. na wywarze warzywnym jest sycąca i lekkostrawna. Do tego - łatwa w przygotowaniu, a to duża zaleta w momencie, gdy brakuje nam czasu na planowanie posiłków. Polecam spożywanie zupy pomidorowej przez cały rok. Powinniśmy jeść ją latem, szczególnie podczas upałów, w postaci chłodnika. Uzupełnimy witaminy, składniki mineralne i płyny, które przy wysokiej temperaturze tracimy w szybkim tempie. Natomiast zimą - zupa pomidorowa to posiłek, który skutecznie nas rozgrzeje. Dobrym rozwiązaniem jest wtedy wersja krem. Taka dawka cennych składników odżywczych podniesie naszą odporność i przyczyni się do zwiększenia ochrony przed infekcjami.
Najważniejszy to fakt, że to zupa warzywna, czyli może stanowić jedną z pięciu porcji warzyw.
Drugi argument – to jej bogactwo w substancje odżywcze, mikro-, makroelementy.
Trzeci – podobnie jak warzywa jest źródłem wody, zatem nawadnia organizm.
Kolejny to fakt, że zupę tę bardzo lubią dzieci. To doskonały sposób na zachęcenie ich do jedzenia warzyw.
Ostatni, ale wcale nie mniej ważny, to że zupa pomidorowa jest niskokaloryczna, lekkostrawna i łatwa w przygotowaniu. Może ją jeść każdy.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.