Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2016-12-19 09:33:54
Jedną z najsmaczniejszych wydają się placki ziemniaczane, obecne na polskich stołach od wielu wieków. W dzisiejszych czasach ich przyrządzanie stało się szybsze i prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Jak się robi placki ziemniaczane? Zaraz podzielimy się z Wami tym pysznym sekretem…
Nie trzeba być wielkim znawcą kuchni, by stwierdzić, że placki ziemniaczane to potrawa niezwykle prosta. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą są ziemniaki – ale jak je wybrać? By otrzymać pyszne placki ziemniaczane, warto unikać sałatkowych odmian ziemniaków, które są twarde i zawierają stosunkowo niewiele skrobi. Nie sprawdzą się także mączyste ziemniaki, których miąższ jest sypki i jasny – te zachowajmy na kopytka i pyzy. Jakie więc będą najodpowiedniejsze? Klasyczne, uniwersalne odmiany ziemniaków, takie jak irga czy irys. Wiele osób podpowiada, że najbezpieczniej jest po prostu kupować żółte ziemniaki od polskich rolników. Podczas smażenia będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz – o to właśnie chodzi!
Co należy zrobić z obranymi i umytymi ziemniakami? Nasze babcie i mamy ścierały je na tarce o grubych oczkach – tak, by były smaczniejsze. Wiesz na pewno, ile czasu może to zająć. Osobom nowoczesnym i zabieganym z pomocą przychodzi robot kuchenny. Warto wybrać taki o wielu trybach krojenia i rozmaitych funkcjach, by przydawał się w kuchni na co dzień. Solidną i zaufaną marką produkującą roboty kuchenne jest z pewnością Panasonic. Szczególnie godny polecenia wydaje się robot kuchenny Panasonic MK F500, który posiada aż 33 różne funkcje. Przygotowując placki ziemniaczane, przy pomocy jednego urządzenia będziesz mogła zarówno posiekać ziemniaki na wybraną przez siebie grubość, jak i zmiksować je później z pozostałymi składnikami.
Jak już wspomnieliśmy, grunt to dobre ziemniaki. Poza tym każdy przepis na placki ziemniaczane zawiera też oczywiście cebulę, jajka i niewielką ilość mąki. Proporcje i ewentualne inne dodatki różnią się w różnych regionach. Na przykład na Podlasiu nie wyobrażają sobie placków ziemniaczanych bez majeranku, zaś na Śląsku tradycyjnie zamiast smażyć, wypieka się je na blasze. Postanowiliśmy podsunąć Ci najprostszy i naszym zdaniem zdecydowanie najlepszy sposób na to, jak zrobić placki ziemniaczane. Przepis poniżej.
Co będzie Ci potrzebne?
Obierz ziemniaki i przy pomocy robota kuchennego zetrzyj je na dość grubo. Do tak przygotowanych ziemniaków wbij jajka i dodaj pół szklanki mąki. Obierz cebule z łupinek i pokrój je w ćwiartki, a potem wrzuć do robota kuchennego. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i zmiksuj na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cienkie placuszki (im cieńsze, tym lepsze) aż zmienią barwę na jasnozłotą. I gotowe!
Placki ziemniaczane świetnie smakują same, ale jeśli masz ochotę, możesz też przygotować do nich dip lub podać je z kwaśną śmietaną czy – jako danie główne – z mięsnym gulaszem. Smacznego!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.