Kantyna pracownicza według regulacji
Zgodnie z polskimi przepisami kantyny pracownicze nie mogą mieć powierzchni mniejszej niż 8 m2. Ponadto na każdego pracownika powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2 przestrzeni. Nowoczesne kantyny pracownicze to jednak miejsca bardzo duże o metrażu kilkudziesięciu, a często nawet kilkuset m2. Nie zmienia to jednak faktu, że pracodawca powinien zadbać od odpowiednie rozmieszczenie mebli, wyposażenia czy bufetu, by uniknąć zatorów czy kolejek. To szczególnie ważne w dużych korporacjach i zakładach przemysłowych czy produkcyjnych.
Zdarza się, że mimo inwestycji w główną, nowoczesną kantynę pracowniczą, przedsiębiorstwa posiadają też dodatkowe mniejsze miejsca do spożywania posiłków. Szczególnie gdy zakład składa się z kilku obiektów. Wówczas w budynkach, w których pracuje niewielka liczba osób, firmy przewidują miejsca do spożywania własnych posiłków. Zgodnie z zasadami BHP muszą one spełniać określone wytyczne:
- Kantyna pracownicza przeznaczona do spożywania posiłków własnych, nie może być mniejsza niż o powierzchni 8 m2, a na każdego pracownika powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2 przestrzeni.
- Kantyna pracownicza przeznaczona do spożywania posiłków własnych oraz wydawania napojów, nie może być mniejsza niż o powierzchni 8 m2, a na każdego pracownika powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2 przestrzeni. Dodatkowo musi być wyposażona w część do przygotowywania i wydawania napojów oraz zmywania naczyń,
- Kantyna z zapleczem do spożywania posiłków profilaktycznych, nie może być mniejsza niż o powierzchni 8 m2, a na każdego pracownika powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2 przestrzeni. Dodatkowo musi być wyposażona w węzeł sanitarny dla pracowników oraz w węzeł sanitarny i szatnię dla personelu obsługującego.
Różnorodność przestrzeni
Różnorodność przestrzeni w kantynie pracowniczej ma kluczowe znaczenie dla zaspokojenia różnorodnych potrzeb pracowników oraz stworzenia harmonijnej atmosfery. Dobrze zaplanowane strefy umożliwiają sprawną organizację pracy, relaksu i spożywania posiłków, co przekłada się na wygodę i efektywność codziennych działań w miejscu pracy.
Strefa gastronomiczna
W tej części kantyny znajdować się będzie główny obszar, w którym pracownicy będą mogli spożywać posiłki. To tutaj powinny znajdować się bufetowa linia z różnorodnymi daniami oraz stoliki i krzesła zapewniające wygodne warunki do spożywania posiłków. W tym przypadku warto wybierać meble i sprzęty najwyższej jakości. To szczególnie ważne nie tylko pod kątem ergonomii. Dobre wyposażenie charakteryzuje się niezawodnością nawet przez dekady również w sytuacjach wysokiej eksploatacji.
Strefa relaksu
Coraz więcej nowoczesnych kantyn pracowniczych wyposażanych jest nie tylko w strefę do spożywania posiłków, ale również w strefę relaksu. To miejsce do odpoczynku i regeneracji sił, oferujące często wygodne sofy, fotele, a nawet gry planszowe czy książki. Dzięki temu pracownicy mogą się efektywnie odprężyć i zintegrować.
Strefa pracy
Dla pracowników, pragnących skorzystać z czasu na pracę podczas przerwy, strefa pracy wyposażona w stoliki, krzesła, gniazdka elektryczne i lampy umożliwia skupienie się i efektywne wykorzystanie czasu.
Różnorodne menu w kantynie pracowniczej
Postaw na zdrowe i zrównoważone posiłki, które wesprą zdrowy tryb życia pracowników i dostarczą im energii na resztę dnia pracy. W kantynach pracowniczych obsługiwanych przez Compass Group Poland oferowane są m.in.: dania fit, mięsne, wegetariańskie, wegańskie, dostosowane do coraz to większych wymagań rynku.
Projekt z szacunkiem do czasu
Niezwykle ważną kwestią w organizacji nowoczesnej kantyny jest jej optymalny rozkład, lokalizacja, a także wyposażenie, które nie spowodują zmarnowania ani minuty przerwy. Kantyna powinna się znajdować (w miarę możliwości) jak najbliżej biur czy pięter wszystkich działów – bez faworyzowania.
Rozstawienie stołów i krzeseł oraz bufetu nie może powodować zatorów i kolejek, które zabierałby pracownikom ich cenne minuty przerwy. Warto również pomyśleć o udostępnieniu w otwartej przestrzeni sztućców, kubków, artykułów higienicznych czy przypraw, po które nie trzeba będzie ponownie stać w kolejce.
Ekologia i zrównoważony rozwój
Dbanie o środowisko naturalne oraz promowanie zrównoważonego rozwoju stają się coraz ważniejszym elementem w naszym codziennym życiu. Dlatego zachęcaj pracowników do segregacji odpadów i udostępnij im pełną infrastrukturę, która im to umożliwi. Dbaj o ekologiczne podejście do prowadzenia stołówki, np. poprzez stosowanie biodegradowalnych naczyń.
Wspieraj lokalnych dostawców przez korzystanie z lokalnych, sezonowych produktów spożywczych, co nie tylko promuje zrównoważony rozwój, ale także wpływa pozytywnie na lokalną społeczność.
Budowanie nowoczesnej kantyny pracowniczej to inwestycja nie tylko w dobre samopoczucie pracowników, ale również w ich wydajność i w atmosferę pracy w firmie. Dbając o odpowiednie dostosowanie przestrzeni, technologiczne udogodnienia, zdrowie i ekologię, można stworzyć miejsce, które będzie sprzyjało twórczej pracy i integracji zespołu.