Jak rozmrażać chleb, żeby był smaczny i chrupiący: 3 sposoby na rozmrażanie chleba - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak rozmrażać chleb, żeby był smaczny i chrupiący: 3 sposoby na rozmrażanie chleba

Jak rozmrażać chleb, żeby był smaczny i chrupiący: 3 sposoby na rozmrażanie chleba

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Pierre Bamin on Unsplash

Mrożenie pieczywa jest dobrym sposobem na przedłużanie jego trwałości. Jak rozmrażać chleb, żeby zachował swoje walory smakowe? Czy ważny jest sposób zamrażania? Ta metoda przechowywania pieczywa przydaje się w czasie kwarantanny!

Dzięki mrożeniu zawsze możesz mieć świeże pieczywo w domu i nigdy nie wyrzucać starego! Jest to dobry sposób, kiedy nie możesz wychodzić, np. teraz w czasie kwarantanny lub kiedy wyjeżdżasz i chcesz mieć pieczywo zaraz po powrocie. Z możliwości mrożenia pieczywa chętnie korzystają także ci, którzy dbają o środowisko naturalne i starają się nie marnować żywności.

>>> Zobacz też: TOP 10 prezentów na Dzień Mamy

Jak rozmrażać chleb, by był smaczny?

Chleb można rozmrażać na kilka sposobów:

  1. Wyjmij chleb z zamrażarki i zostaw w opakowaniu w temperaturze pokojowej, np. na blacie kuchennym. Jeśli jest to cały bochenek, rozmrażanie potrwa całą noc, natomiast bułeczki lub kilka kromek rozmrozi się w ciągu 2-3 godzin. 

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Wyjmij pieczywo z opakowania i włóż je na 15-20 minut.

  1. Bułeczki lub pojedyncze kromki chleba możesz rozmrażać korzystając z tostera. Większość urządzeń posiada funkcję rozmrażania. Bułeczki będą chrupiące i pachnące, jeśli położysz je na ruszcie tostera (tylko niektóre modele), zazwyczaj potrzebne będą 3-4 cykle do tostowania chleba. 

Jak prawidłowo mrozić chleb?

Pieczywo będzie smaczne po rozmrożeniu, jeśli dobrze je zamrozisz. Zatem, jak prawidłowo mrozić chleb? To proste:

  • Pieczywo włóż do zamrażarki jak najszybciej – im świeższe mrozisz, tym lepsze będzie później

  • Zanim włożysz pieczywo do zamrażarki zapakuj je szczelnie – zachowa się w nim wilgoć, która jest w świeżym pieczywie.

Jeśli nie chcesz mrozić całego bochenka, pokrój go na kromki (możesz o zrobić w sklepie korzystając z krajalnicy) i podziel na mniejsze porcje, pakując w osobne torebki foliowe.

Uwaga: do mrożenia pieczywa używaj torebek foliowych o takim przeznaczeniu.  

Chleb można przechowywać w zamrażarce przez 2-3 miesiące, później pojawią się na nim białe obszary – jest to wynik przesuszenia, nawet odpowiednio zapakowanego i takie pieczywo nie będzie już zbyt smaczne.

Ciekawe: tak samo jak pieczywo możesz zamrażać ciasto drożdżowe, a nawet makowce!

>>>> Czytaj też: Domowe bułki: dwa przepisy na pyszne i pachnące bułki, które upieczesz w domu