Jak nie dać się grypie! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak nie dać się grypie!

Jak nie dać się grypie!

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Kiedy mamy słabą odporność atakują nas wirusy i bakterie. To właśnie w okresie od stycznia do marca odnotowuje się najwięcej zachorowań na przeziębienie i grypę. Jak podaje Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru od 23 do 31 stycznia 2020 zarejestrowano w naszym kraju 204.726 zachorowań i podejrzeń zachorowania na grypę.

Dlaczego mamy osłabiony system immunologiczny?

Na taki stan wpływa kilka czynników m.in. brak słońca za oknem i aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, stres oraz nieprawidłowe odżywianie. Często działamy w pospiechu i zapominamy o śniadaniu, regularności posiłków i wodzie. Tymczasem organizm przemęczony, pozbawiony odpowiednich składników pokarmowych oraz ruchu zaczyna się buntować i chorować.

Co warto jeść, by zmniejszyć ryzyko zachorowania?

Należy zaprzyjaźnić się z warzywami i owocami, które zawierają wiele witamin, minerałów i antyoksydantów istotnych dla układu immunologicznego. Jak zaleca WHO powinno się spożywać 400g warzyw i owoców każdego dnia. Do naszego jadłospisu należy włączyć również mleczne produkty fermentowane jak: kefiry, jogurty, maślanki, zsiadłe mleko, mleko acidofilne, które wspomagają florę bakteryjną i warunkują system odpornościowy. Pamiętajmy, że w przewodzie pokarmowym znajduje się aż 70% komórek układu immunologicznego. Pożyteczne bakterie, zwane probiotykami znajdujące się w fermentowanych napojach mlecznych skutecznie pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Te szczególne właściwości posiadają takie rodzaje szczepów bakterii kwasu mlekowego jak: Bifidobacterium i Lactobacillus. Mleczne probiotyki łagodzą objawy grypy żołądkowej i zmniejszają ryzyko wystąpienia biegunek poantybiotykowych. Należy pamiętać, że odbudowa mikroflory bakteryjnej po zastosowaniu antybiotyku zajmuje aż 6 miesięcy. Probiotyki pomagają  wchłaniać w jelicie grubym składniki mineralne m.in.: żelazo, fosfor, wapń i biorą udział w produkcji witamin z grupy B oraz witaminy K. Nie ma możliwości przedawkowania bakterii mlecznych, ponieważ organizm poradzi  sobie z ich nadwyżką  wydalając je w naturalny sposób.

O dobroczynnym wpływie produktów mlecznych na zdrowie dużego i małego człowieka informuje program „Mamy kota na punkcie mleka” finansowany z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Więcej mlecznych ciekawostek i nie tylko znajdziecie na Facebooku programu oraz stronie internetowej www.kochammleko.pl. Zapraszamy dzieci od 6 do 10 roku życia, nauczycieli, rodziców, do udziału w  projekcie. Rekrutacja trwa cały rok. Czeka na Was mnóstwo niespodzianek, konkursów i spotkań z kotem Mleczysławem i Mleczną Kitą.

Źródło: Biuro kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”