Jak dłużej zachować świeżość sałatki jarzynowej? Wypróbuj TE sposoby!
Opublikowany przez:
Redakcja F.
Redakcja
2024-03-22 10:06:54
Autor zdjęcia/źródło:
zdjęcie Freepik
Sałatka jarzynowa to popularne danie, które często przygotowujemy na różne okazje - od codziennych obiadów po spotkania ze znajomymi, ale przede wszystkim na święta.
Powszechnie jednak wiadomo, że sałatka jarzynowa niestety dość szybko się psuje. Są jednak sposoby, aby przedłużyć trwałość tego pysznego dania. Dzięki nim możesz cieszyć się świeżą i smaczną sałatką jarzynową nawet przez kilka dni.
Jak przedłużyć świeżość sałatki jarzynowej?
- Pierwszym krokiem do zachowania świeżości sałatki jarzynowej jest wybór świeżych i jakościowych składników. Postaraj się zakupić świeże warzywa, bez oznak więdnięcia, czy absolutnie bez pleśni (warzywa z pleśnią wyrzucamy, nie odkrawamy kawałka!).
- Po przygotowaniu sałatki jarzynowej należy ją odpowiednio przechowywać. Najlepiej jest umieścić ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub szkolanym naczyniu, w lodówce.
- Unikaj składników, które przyspieszają psucie sałatki jarzynowej. Por cebula a nawet ogórki kiszone wprawdzie nadają kwaskowości i ostrości, ale zawarte w nich kwasy skracają czas przydatności sałatki. Dlatego niektórzy nie dodają ich w ogóle, albo robią to tuż przed podaniem.
- Ważne jest, aby unikać dodawania zbyt dużo majonezu lub innych składników zawierających na przykład dużo wody do sałatki. Nadmiar wody może przyczynić się do szybszego zepsucia się warzyw. Dlatego warzywa na sałatkę jarzynową należy zawsze osuszyć po ugotowaniu.
- Pamiętajmy też, że majonez bardzo szybko się psuje. Dlatego dodajemy go sałatki jarzynowej tuż przed podaniem na stół – wówczas o wiele dłużej zachowa ona świeżość.
- Sałatkę jarzynową można też zamrozić (wyłącznie świeżo zrobioną, a nie taką, która stała od rana na świątecznym stole). Przełóżmy sałatkę do szczelnie zamykanego pojemnika i mrozimy.
Pamiętajmy o odpowiednim przechowywaniu i starannym dobraniu składników, a sałatka jarzynowa będzie smakować wyśmienicie nawet po kilku dniach od przygotowania – ale nie jedzmy ją dłużej niż 1-2 dni. Potem na pewno nie będzie już świeża, a my możemy nabawić się zatrucia pokarmowego.
CZYTAJ TEŻ >> Rzeżucha w skorupce jajka - jak ja zrobić?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora