Na domowe kaszki przepisy są rozmaite, w zależności od wieku. Na bazie kaszki ryżowej, kukurydzianej lub jaglanej lub kaszki manny możesz przyrządzić leguminy z owocami lub kaszki na mleku. Jedno warto wiedzieć, że im kasza jest grubsza i mniej przetworzona oraz preparowana, tym jest zdrowsza.
Kaszka jaglana z jabłkiem
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 240 ml wody
- 1 średnie jabłko
- szczypta cynamonu
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Kaszę gotuj według przepisu na opakowaniu.
- Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj jabłko do kaszki przed końcem gotowania
Kaszka kukurydziana na słodko
Składniki:
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 200 ml mleka 3,2%
- łyżeczka rodzynek
- 1 banan
- łyżeczka kwaskowatego dżemu
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj kaszę kukurydzianą na mleku, stale mieszając, by nie powstały grudki.
- Kiedy kasza zaczyna gęstnieć, dorzuć rodzynki.
- Banana obierz i pokrój na plasterki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, wyłóż na talerz w formie kopca.
- Na środku zrób mały dołek, włóż do niego dżem.
Kaszka ryżowa z owocami
Składniki:
- 30 g płatków ryżowych
- 100 ml wody
- dowolne owoce
- cukier do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Zmiel płatki ryżowe w młynku do kawy.
- W małym garnuszku zagotuj wodę.
- Wrzuć zmielone płatki ryżowe z dodatkiem dowolnych owoców i gotuj na małym ogniu około 2 minut aż kaszka zgęstnieje.
- Na koniec dosyp odrobinę cukru.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: