Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ ciasto z czekoladą
Czekolada pozytywnie wpływa na nasze zdrowie poprawia nastrój, łagodzi napięcie nerwowe i dodaje energii. Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że warto ją jeść :) Jest po prostu pyszna, a ciasto z czekoladą to szczególnie niesamowite połączenie. Ciasto będzie jeszcze bardziej aromatyczne, gdy zamiast części mąki dodasz mączkę migdałową lub orzechową, czyli drobno zmielone migdały lub orzechy. Możesz również dodać orzechy w całości. Gdy ciasto wystygnie możesz polać je polewą czekoladową.
Ciasto z czekoladą – pyszne brownie!
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
- 2 tabliczki mlecznej czekolady (20 dag)
- 1/2 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego/ 1 opakowanie cukru waniliowego/ 2 laski wanilii
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jajka wbij do miseczki, dodaj ekstrakt waniliowy i cukier, dokładnie wymieszaj.
- Połamane oba rodzaje czekolady włóż do metalowej miseczki i dodaj masło. Rozpuść w kąpieli wodnej, trzymając miseczkę nad rondelkiem z wodą postawionym na małym ogniu. Dodaj masę jajeczną i mąkę. Wymieszaj energicznie, by nie było grudek mąki.
- Przełóż do formy wyłożonej pergaminem (25 x 25 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 25 minut, jeśli chcesz, by środek był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubisz ciasto bardziej suche.
- Podawaj na ciepło lub zimno z bitą śmietaną.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Więcej przepisów znajdziesz tutaj>>