Babka marmurkowa z czekoladą - SPRAWDZONY PRZEPIS - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Babka marmurkowa z czekoladą - SPRAWDZONY PRZEPIS

Smaczne, prążkowane ciasto z polewą czekoladową (możesz przygotować je w wersji fit - bez czekolady i na mące np. migdałowej). Po przekrojeniu naszym oczom ukazują się urocze prążki - zdecydowanie warte wypróbowania ciasto, nie tylko na Wielkanoc. Babka marmurkowa z czekoladą zadowoli każdego amatora łakoci.

Babka marmurkowa z czekoladą - SPRAWDZONY PRZEPIS

Autor zdjęcia/źródło: Babka marmurkowa z czekoladą @ Pixabay

Na pewno zastanawiasz się jakie ciasta upiec na Wielkanoc. Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez wielkanocnej baby. Jest jednym z nieodłącznych świątecznych elementów, tuż obok mazurka. Duża, pulchna, pachnąca, o ślicznym kształcie. Nic tylko zajadać! Proponujemy naprawdę proste i efektowne ciasto. Babka marmurkowa z czekoladą jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i jest polana czekoladą, która świetnie poprawia humor i do tego ma w środku prążki!


Babka marmurkowa z czekoladą

Składniki:

CIASTO:

  • 1 kostka margaryny (25 dag) (może być również masło),
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 7 dag gorzkiej czekolady (może być cała tabliczka 10 dag),

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 8 dag czekolady mlecznej,
  • 5 dag masła,

Wykonanie KROK PO KROKU:

  • Miękką margarynę ubić mikserem na puszystą i białą masę, stopniowo dodawać cukier nie przerywając miksowania. Następnie dodać jajka, cukier waniliowy i zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz mleko, wymieszać łyżką. 
  • Ciasto podzielić na pół lub na dwie części, np. 2/3 białej masy i 1/3 z czekoladą. 
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do jednej części ciasta, wymieszać łyżką. 
  • Foremkę na babkę wysmarować margaryną i posypać cienko bułką tartą. Ciasto przekładać łyżką na zmianę raz jasne ciasto, raz ciemne z czekoladą. Na koniec ciasto wymieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór.
  • Babkę piec w temperaturze 175 stopni C przez 65-70 minut. Po upieczeniu niech ostygnie w formie, a następnie wyjąć z foremki i polać polewą czekoladową.

PRZEPIS NA POLEWĘ:

  • Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kawałki czekolady i cały czas mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Gotową, jeszcze gorącą polewą czekoladową polać babkę.

Babka marmurkowa z czekoladą - SMACZNEGO :)