Alergia na czekoladę – jak się objawia? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Alergia na czekoladę – jak się objawia?

Alergia na czekoladę – jak się objawia?

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Alergia na czekoladę objawia się wypryskami i silnym świądem skóry. U niektórych osób może również pojawić się katar sienny, kaszel lub ból głowy. Uczulenie może być wywołane nie tylko przez kakao, ale też inne alergeny, które zawiera czekolada, m.in. jajka, mleko, orzechy, soję i gluten.

Jak objawia się alergia na czekoladę? 

Odpowiedź alergiczna organizmu na czekoladę jest natychmiastowa, a objawy pojawiają się chwilę po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości produktu. Uczulenie przybiera postać zmian skórnych i nieprawidłowości ze strony dróg oddechowych i układu pokarmowego. W skrajnych przypadkach silnej reakcji uczuleniowej mogą wystąpić objawy ze strony układu nerwowego. 

Pierwsze charakterystyczne objawy alergii na czekoladę to świąd warg i podniebienia, miejscowe zaczerwienienie skóry, „wędrująca” po ciele pokrzywka, przesuszenie skóry i silny świąd ciała. Dolegliwości te powstają na skutek uwalniania histaminy. Do cięższej reakcji alergicznej należą objawy gastryczne w postaci wzdęć, biegunki i bólu brzucha. Niedługo po zjedzeniu czekolady u alergika można również zaobserwować katar, chrypkę ze zmianą barwy głosu, a niekiedy nawet kaszel. Do bardzo ciężkiej reakcji alergicznej zalicza się zawroty głowy, opuchnięcie gardła i problemy z mową. Dolegliwości te są alarmujące, gdyż mogą świadczyć o reakcji anafilaktycznej. W przypadku ich wystąpienia należy niezwłocznie zadzwonić po pomoc. 

Czy alergia na czekoladę rozwija się na etapie życia płodowego? Czy dieta matki karmiącej piersią ma wpływ na wystąpienie uczulenia u niemowlęcia? Odpowiedzi na te pytania i informacje o alergii pokarmowej u dzieci znajdziesz w artykule: https://badaniakrwi.pl/alergia-na-czekolade-objawy-pokarmowe-oddechowe-i-skorne/

Co uczula w czekoladzie? 

Uczulenie na czekoladę może być wywołane zarówno przez kakao, jak i inne surowce wchodzące w skład produktu. Należą do nich m.in. jajka, orzechy, soja i dodatki pszeniczne (gluten). W związku z tym samodzielne postawienie diagnozy nie jest możliwe. Niezbędne jest wykonanie testów alergicznych uwzględniających całą grupę substancji występujących w czekoladzie i wyrobach czekoladowych. 

Leczenie alergii na czekoladę

Leczenie uczulenia na czekoladę, podobnie jak innych alergii pokarmowych, polega na stosowaniu diety eliminacyjnej. W przebiegu nasilonych objawów (po zjedzeniu produktów z dodatkiem kakao) należy zastosować leczenie farmakologiczne. Pacjentowi podawane są leki przeciwhistaminowe, łagodzące świąd, wysypkę i katar. W przypadku wystąpienia duszności, kaszlu i chrypki niezbędne może być zastosowanie terapii glikokortykosteroidami. Przyjmowanie leków na alergię (również tych dostępnych bez recepty) należy skonsultować z lekarzem alergologiem.