Sezon przetworowy w pełni. W każdym domu są inne tradycje i sposoby robienia przetworów, które wszyscy uwielbiają.
Macie sprawdzone przepisy na wyjątkowo smaczne przetwory, którymi możecie się podzielić?
Chwalimy się!
                                  
                  16 sierpnia 2019 09:01 | ID: 1450405
              
Nie to żebym się czepiała...ale taki wątek już jest.
                                  
                  16 sierpnia 2019 09:40 | ID: 1450406
              
Ja walczę z gruszkami. Nikt nie chce a piękne i dużo (pierwszy rok tyle). A tak łatwo skarżyć się na ceny w sklepach ale, żeby zerwać sobie-to nikomu się nie chce. Gdyby zrobić w słoiki to może byliby chętni, ale pewnie jeszcze żeby dostarczyć do domu. 
Co oprócz słodko-kwasne można zrobić? Niektórzy robią mus (dla dzieci) ale nie wiem czym to doprawić? Wekować? 
U bratanka na gospodarstwie kury i zwierzęta zjadają cukinię owoce. Kiedyś jeździło się z wannami gruszek, jabłek wiśni na targ. Już w mieście przed laty handlowałam na targu owocami.  Teraz stoiska z towarem z hurtowni ale nikt się nad tym nie zastanawia, tak najłatwiej. 
                                  
                  16 sierpnia 2019 10:08 | ID: 1450407
              
U mnie jeszcze ogórki ale już się kończą. Będę jeszcze paprykę robić..ale jeszcze chwilę..
                                  
                  19 sierpnia 2019 05:32 | ID: 1450494
              
Soku z malin zrobiłam.. jeszcze ladnłe rosną to będzie tego więcej..
                                  
                  20 sierpnia 2019 18:50 | ID: 1450566
              
Jeszcze papryka i buraczki czekają ale to już bliżej jesienie..
                                  
                  26 sierpnia 2019 11:19 | ID: 1450749
              
Nie żebym się czepiała, ale tytuł wątku brzmi: Sezon na przetwory! Pochwalcie się swoimi pysznościami!! 
To że jest sezon i każdy robi przetwory to jasne. Druga część jest Pochwalcie się! A jak na razie to tylko raport: robię ogórki, buraczki.... ale to robią wszyscy. W jaki sposób robicie, żeby to były PYSZNOŚCI???
                                  
                  26 sierpnia 2019 12:22 | ID: 1450750
              
Ja narazie robię dzem ze śliwek , są w miarę tanie więc korzystam Dzem robiębez cukru z odrobiną soli bez żadnych dodatków, żelfiksów itp. Długo smażę aż odparuje wszystko i jest bardzo pyszny Śliwki muszą byćmocno dojrzałe
                                  
                  26 sierpnia 2019 14:13 | ID: 1450759
              
Ja narazie robię dzem ze śliwek , są w miarę tanie więc korzystam Dzem robiębez cukru z odrobiną soli bez żadnych dodatków, żelfiksów itp. Długo smażę aż odparuje wszystko i jest bardzo pyszny Śliwki muszą byćmocno dojrzałe

                                  
                  27 sierpnia 2019 18:59 | ID: 1450818
              
Robię sok malinowy.. zasypuję cukrem i zostawiam w ciepłym miejscu aż puszczą sok. Potem do słoiczków i wekuję.
                                  
                  28 sierpnia 2019 18:37 | ID: 1450876
              
Tak na próbę i trochę dla odmiany zrobiłam ogórki w occie z dodatkiem papryki, którą pokroiłam w paski.
                                  
                  30 sierpnia 2019 19:20 | ID: 1450976
              
Ja robię cukinię+marchew+papryka+cebula, pocięta na większe paseczki (w robocie)zalewa słodko kwaśna+ przyprawy wg uznania, zawekować kilka minut. super sprawdzone. W tym roku te same składniki tylko zamiast cukinii, świeży ogórek (obrałam) w plasterki i chwile wekowałam. Zobaczymy jakie będzie. Z cukinii też zrobiłam,
                                  
                  1 września 2019 19:11 | ID: 1451053
              
Co roku robiłam ogórki z chili. w tym roku tylko kiszone..
                                  
                  1 września 2019 19:35 | ID: 1451064
              
Ja robię cukinię+marchew+papryka+cebula, pocięta na większe paseczki (w robocie)zalewa słodko kwaśna+ przyprawy wg uznania, zawekować kilka minut. super sprawdzone. W tym roku te same składniki tylko zamiast cukinii, świeży ogórek (obrałam) w plasterki i chwile wekowałam. Zobaczymy jakie będzie. Z cukinii też zrobiłam,
Też robiłam taki mix, moim domownikom smakuje :) do zalewy dodaje jeszcze paprykę chili sproszkowana..
                                  
                  1 września 2019 21:56 | ID: 1451073
              
Ja robię cukinię+marchew+papryka+cebula, pocięta na większe paseczki (w robocie)zalewa słodko kwaśna+ przyprawy wg uznania, zawekować kilka minut. super sprawdzone. W tym roku te same składniki tylko zamiast cukinii, świeży ogórek (obrałam) w plasterki i chwile wekowałam. Zobaczymy jakie będzie. Z cukinii też zrobiłam,
Też robiłam taki mix, moim domownikom smakuje :) do zalewy dodaje jeszcze paprykę chili sproszkowana..
Może i ja bym coś takiego zrobiła.. do tej pory sałatki się u mnie nie sprawdziły.. ale może moim się odmieniło..
                                  
                  2 września 2019 20:12 | ID: 1451121
              
Zrobiłam paprykę w zalewie: ocet, olej, cukier, sól, liść laurowy ziele angielskie. Pokrojoną w paski zalewam zimna zalewa i pasteryzuje.
                                  
                  3 września 2019 18:58 | ID: 1451173
              
Co roku robiłam ogórki z chili. w tym roku tylko kiszone..
My zobiliśmy kiszone i korniszony oraz dwa rodzaje sałatek ogórkowych - jedna z ogórków, papryki i cebuli a druga bez papryki ale z marchewką... Zobaczymy, która będzie lepsza...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!