To skoro macie tyle problemów z czerstwym chlebem to podaję świetny przepis.
Chlebe się nie zmarnuję a knedle są pycha!
Semmel Knödel
4 duże bułki lub pół chleba
3 jajka
1,5 szkl mleka
nać pietruszki
sól, pieprz
Bułki lub chleb pokroić w kostkę i zostawić do wyschnięcia (ja prażę na suchej patelni). Jajka, mleko i poszatkowaną pietruszkę wymieszać razem w misce. Dodać sół i pieprz (powinno być dość wyraziste w smaku) do tego dodać pokrojoną i wysuszoną bułkę. Odczekać 10 min po czym dokładnie wyrobić ręką (jeśli jest zbyt mokre można dodać trochę bułki tartej). Uformować knedle wielkości jajka.
Gotować w osolonej wodzie ok. 10-15.
Ja dodatkowo po gotowaniu wrzucam na blache, posypuję serem i zapiekam 5 min.
Polcema świetna potrawa z czerstwego chleba lub bułek :) do sosiku, gulaszu, zamiast ziemniaczków.