*Aby wzmocnić smak sosów na bazie pomidorów, nalezy dodać do niego kilka kropel octu z czerwonego wina.
*Żeby łatwiej było obrać dużą ilość czosnku, na kilka godzin przed jego użyciem wkładamy całą główkę/główki do ciepłej wody(z obieraniem orzechów i migdałów z brązowej skórki tak samo).
*Warzywa, które rosną na powierzchni wrzucamy do wrzacej wody i dopiero gotujemy.Natomiast te, ktore rosną w ziemi wrzucamy do zimnej czekajac, aż się ugotuja (chodzi tu glownie o walory smakowe i "zatrzymanie" witamin etc.)
*Krojąc cebulę, odcinajmy tylko jeden koniec, w przeciwnym razie cebula może się rozpaść.
*Jajko przygniatamy do stołu, rolujemy jak cytrynkę i skorupka sama (cała) odchodzi :)
*Aby ryż się nie rozgotował, i był sypki, można dodać do wody kilka kropli soku z cytryny.
*Zanim dodasz do zupy śmietanę, aby jej się nie zważyła dodaj do niej szczyptę cukru.
*Bazyli nie można kroić nożem-ręce tutaj bardziej się przydadzą i tak należy postępować ze wszystkimi ziołami inaczej po pokrojeniu ich nożem czernieją.
*Do gotowanej czy duszonej potrawy mięsnej dodaj łyżkę wódki albo trochę wina. Zawarty w nich alkohol sprawi, że mięso szybko stanie się miękkie. Podobny
efekt uzyskasz, dodając szczyptę cukru, kawałki jabłka czy
odrobinę soku ananasowego.
*Jeśli robisz sałatkę warzywną, sól dodawaj tuż przed podaniem, aby warzywa nie puściły soku.
*Do makaronów z owocami morza, nie można dodawać sera! Lepiej dodać świeże zioła.
*Aby nie upuścić ciezkiej patelni, należy ją chwycić za raczkę ale nie od dołu lecz od góry. To znaczy dłoń skierowana do dołu chwyta tą część raczki, któera jest blizej patelni a końcówka rączki opiera się o nadgarstek i prawie łokieć. Napiera na nie od dołu.
*Spagetti wkładamy do gotującej się wody (to nie odkrycie), jednak aby makaron równomiernie rozłożył się na ścianach garnka, trzeba trzymając spagetti pionowo w obu dłoniach, lekko je skręcić i puścić. Efekt gwarantowany :)
*Niedojrzałe awokado zawijamy w gazetę i chowamy do szuflady na kilka dni :)
*Przed robieniem szaszłyków na grilu moczymy patyczki do nadziewania w wodzie, zeby sie nie paliły.
*Przed pieczeniem biszkopta nalezy posmarować dno tortownicy tłuszczem. Po upieczeniu boki nie odstają od formy i są równiejsze.
*Jeśli nie chcesz soku cytrynowego z pestkami przeciskaj je nad dłonią ew przez gazę, podobnie należy postąpić jeśli chce się oddzielić białko od żółtka:)
DUŻO TEGO,ALE NA PEWNO BARDZO SIĘ PRZYDA...