Kochani dziś planuję zrobić gofry ale nie wiem jakie ciasto jest najlepsze więc czekam na Wasze propozycje :)
12 czerwca 2011 12:48 | ID: 558398
w biedronkach niektorych teraz sa i ok 30zł kosztuje.gofry w kształcie serduszek;)
12 czerwca 2011 13:11 | ID: 558422
w biedronkach niektorych teraz sa i ok 30zł kosztuje.gofry w kształcie serduszek;)
A nie byłam w biedronce, we wtorek będę to poszukam, dzięki za info
12 czerwca 2011 14:26 | ID: 558456
u mnie dzis kolejny dzien bede robic.. hhiihihihi
dzieciaki wcinaja az sie uszy trzesa.....
25 czerwca 2011 19:20 | ID: 570799
A to nie jest takie samo jak do naleśników?
Prawie tak samo...
Marleno Podaję Ci przepis na Gofry chrupiące;)
Potrzebne składniki:
* mąka 2,5 szklanki
* cukier 0,5 szklanki
* cukier waniliowy 1 opakowanie
* mleko 3/4 szklanki
* woda 1 szklanka
* olej 0,5 szklanki
* olejek waniliowy 10 kropli
* jajka 4 sztuki
* sól 2 szczypty
* proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
Miksujemy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę, proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek i szczyptę soli (ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstszą od ciasta do naleśników).
Osobno miksujemy białka jajek ze szczyptą soli (białko musi mieć wysoką sztywność), które dodajemy do ciasta już nie miksując (miksowanie burzy strukturę ubitego białka).
Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy (ciasto samo ładnie się rozprowadzi).
Staraj się nie zaglądać do gofrów przed upieczeniem.(czas pieczenia to ok 2,5 minutek)
Smacznego
zachciało mi się gofrów zaraz wypróbuje ten przepis
25 czerwca 2011 20:22 | ID: 570828
super są te gofry. cała rodzina się zajada nimi ;]
25 czerwca 2011 20:45 | ID: 570835
Ciasto takie jak na naleśniki, tylko bardziej gęste.
22 lipca 2011 13:56 | ID: 594793
Marlena piszesz, że wyszły Ci super. A z którego z podanych tu przepisów robiłas?
A jest jakiś przepis na ciasto aby był i na gofry i na naleśniki?
Czy jak wiezorem zrobię gofry i mi ciasto zostanie to rano moge z niego upiec nalesniki?
22 lipca 2011 14:47 | ID: 594830
ja robie takie ciasto;
2szkl mleka
2 szkl maki
2 zoltka
proszek do pieczenia ok lyzeczki
pare lyzek oleju
wzystko mieszam razem
a bialka ubijam mikserem i delikatnie dokladam do ciasta.
9 stycznia 2012 18:56 | ID: 722277
Kasia robiłam wczoraj gofry z Twojego przepisu:)
Wyszły pyszne, mąż chwalił
Moje też są pyszne!
9 stycznia 2012 20:07 | ID: 722341
Ja ostatnio robię z:
2 szklanki, mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
cukier waniliowy
łyzka proszku do pieczenia
Ale mam kiepską gofrownicę :( Nie dopieka mi.
9 stycznia 2012 20:21 | ID: 722346
Ja robię takie samo jak na neleśniki tylko że dużo gęstsze
10 stycznia 2012 01:23 | ID: 722560
Ja też robię tak jak na naleśniki tylko dodaję jeszcze proszku do pieczenia:)
20 czerwca 2012 22:10 | ID: 797882
Moje dzieci uwielbiają gofry, zresztą ja też, ale oprócz przepisu który już sobie skopiowałam, chciałabym sie dowiedzieć w czym robicie gofry, jakie macie gofrownice. Chcialabym kupić taką gofrownicę-opiekacz, znalazłam w sklepie internetowym taki opiekacz Unold [wymoderowano]
podobno Tefala jest dobry sprzęt kuchenny [wymoderowano]
21 czerwca 2012 08:53 | ID: 797966
Czy te gofry wychodzą wam pulchne I chrupiące?Ja zawsze jak robię to przez chwilę są sztywne a po 3 minutach są tak gumowe że nie da się tego jeść
23 czerwca 2012 23:22 | ID: 799131
Gofry mają to do siebie że szybko się robią gumowe.Nic na to nie poradzisz:( Wiem bo czytałam kiedyś o tym na jednym z kulinarnych blogów.
2 lipca 2012 09:36 | ID: 802138
Często robię gofry, ciasto rzeczywiście podobne do naleśnikowego tylko trzeba pamiętać żeby białka ubić osobno i dodać do zrobonej masy, wtedy ciasto jest o wiele pulchniejsze, teraz w sezonie robię z truskawkami lub jagodami i oczywiście z bitą śmietaną(w Lidlu jest pyszna, szybko się ubija), pycha:)
13 września 2012 19:10 | ID: 828987
Na gofry mnie wzięło;) Właśnie jemy.
13 września 2012 21:55 | ID: 829115
2 szklanki mleka
1 jajko
3 szkl. mąki
15 dkg. margaryny rozpuszczonej
4-5 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Około 15 gofrów.
ja korzystam z takiego przepisu;)
11 lutego 2013 12:30 | ID: 908692
Właśnie robiłam gofry wyszły super z cukrem pudrem....
12 lutego 2013 15:57 | ID: 909465
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
6 łyżek oleju
1 łyżka cukru
Osobno ubić białka na sztywno ze szczyptą soli resztę zmiksować mikserem na koniec dodać białka ale już nie miksować tylko wymieszać łyżką:)Smacznego
Z tego przepisu wychodzi dużo gofrów ja robie z połowy składników
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.