Mix warzyw:
1 dynia
2 duże marchewki
100 g szpinaku
400 g rozgniecionych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
sól i pieprz
Sos serowy:
5 ml mleka
1 szklanka tartego sera
2 łyżki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w zimnej wodzie
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną cebulę i czosnek usmaż w niewielkiej ilości oleju. Dodaj grubo startą marchew i smaż kilka minut. Dorzuć zgniecione pomidory, szpinak, dynię i przyprawy. Podduś na patelni, aż dynia stanie się miękka. Zagotuj mleko i dodaj mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w zimnej wodzie, gotuj dalej. Gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji dodaj tarty ser i dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Poprzekładaj mix warzyw, sosem serowym i arkuszami lasagne w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku przez ok. 30-40 min. Można podawać z sałatką z kapusty.
Smacznego!